Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatikaszakirodalom

A rendszerszintű változás menedzselése a közigazgatásban

Szerző: 2017. szeptember 24.No Comments

„ A kormányok gyakran szembesülnek összetett, bonyolult kihívásokkal, amelyek adódnak például a technológiai kihívásokból, az idősödő társadalomból, a menekültügyi válságból, az éghajlat változásból. Ezek új megoldásokat kívánnak az oktatás, az egészségügy, a munkaerőpiac terén, ám mivel ezek nagy rendszerek, a beavatkozások egyre kevésbé oldhatók meg egy-egy politikai ciklus alatt, egy reform, egy elszigetelt beavatkozás segítségével. Hagyományosan a kormányokat a stabilitás, a megbízhatóság és a kiszámíthatóság érdekében hozták létre, így a változásokkal szembeni ellenállás nem meglepő. A megoldást a változások kezelésére egy rendszerszintű megközelítésmód nyújthatja, ahol a politikai döntéshozóknak egy világos célrendszerrel, értékekkel, alapelvekkel rendelkező jövőképpel kell rendelkezniük. Ezt a megközelítésmódot javasolja az OECD most publikált kiadványa, a “Working with Change: Systems Approaches to Public Sector Challenges” (Változások kezelése: Rendszerszintű megközelítések a közszféra kihívásaihoz).

A rendszerszintű változást 4 ország esettanulmánya alapján mutatják be: gyerekvédelem Hollandiában, a családon belüli erőszak kezelése Izlandon, közreműködés a megosztáson alapuló gazdasággal Kanadában, valamint kísérleti politikai tervezés Finnországban.

Az empirikus adatokra támaszkodó esettanulmányok azt mutatják, hogy a közigazgatás rendszerszintű változása lehetséges. Ez a gondolkodásmód lehetőséget nyújt a kormányoknak arra, hogy az adminisztratív és ágazati határokat holisztikus módon kezeljék. Egy teljes rendszer megváltoztatása a közigazgatásban nehéz feladat, hiszen a közszolgáltatásoknak folyamatosan rendelkezésre kell állniuk, nem lehet kikapcsolni őket, átalakítani, majd ha minden kész, akkor visszakapcsolni. A rendszerszintű megközelítés ebben a nehéz átmeneti időszakban nyújt sorvezetőt azzal, hogy lehetővé teszi az új gyakorlat kiépítését, miközben a központi folyamatok változatlanul működnek. A módszer persze nem csodaszer, nem fog mindenre megoldást nyújtani. A rendszerszintű megközelítés rendszerint nagyon idő- és erőforrás igényes, különösen akkor, ha egy egész szakpolitikai rendszer működését alakítja át a gyakorlatban.

Ahogy jeleztük, az egyik izgalmas esettanulmány Finnországból való, ahol 2015-ben kidolgoztak egy új keretet a kísérleti politika kialakítására. A miniszterelnöki hivatal, együttműködve a Demos Helsinki think tank-kel, egy kombinált rendszert és tervezési gondolkodást alkalmazott a kormányzati kísérletek végrehajtására szolgáló új politikai keret kialakítása érdekében. Ezzel párhuzamosan a Centrum Párt (Centre Party) meghatározó szereplői részt vettek a „kísérleti kultúra” („experimental culture”) eszméjének kialakításában és terjesztésében a Finn Parlamentben. Ennek eredményeképpen létrejött egy kísérleti politikai tervezési program, illetve magát a kísérletet beépítették a stratégiai kormányprogramba „Finnország, a megoldások földje” címmel 2015 májusában. A politika tervezés új megközelítése lehetővé tette a széleskörű „stratégiai kísérletezést”, a formalizált politikai próbákat. Ilyen volt például az alapjövedelem bevezetésével kapcsolatos kísérlet is, de a kormány összesen hat stratégiai kísérletet végzett, míg az egyéb közigazgatási, önkormányzati szinten további több száz kísérlet és politikai pilot valósult meg. Mindennek eredményeként 2017-ben a finn kormány elindította a Kokeilun Paikka (Kísérletek helye) digitális platformot, amely támogatja a kormány kulcsfontosságú célját: az innovatív módszerek keresését a közszolgáltatások fejlesztésében.”

Forrás:
Systems Approaches to Public Sector Challenges. Working with Change; OECD; ISBN: 9789264279865 (PDF) ;9789264279858(nyomtatott), http://dx.doi.org/10.1787/9789264279865-en; 2017. augusztus 11.
A kötet elérhetőségei: * A fenti címről szabadon elérhető és olvasható – de nem letölthető és nem másolható – egyben és fejezetenként is;
* A fenti címről kiindulva az OECD iLibrary szolgáltatásra előfizetett könyvtárakban (például egyetemi könyvtárak) szabadon elérhető és letölthető pdf formátumban, egyben és fejezetenként is.
Lásd még: Kokeilun Paikka (Place of Experiment)
Towards an experimental culture in government: reflections on and from practice; Nesta; 2017. március 7.
Design for Government: Human-centric governance through experiments; Demos Helsinki; 2015. szeptember 18. (pdf)
FINLAND: The world’s first country with truly experimental governance; Will Wachtmeister; Basic Income Earth Network (BIEN); 2015. december 18.