Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

A nyáron eldőlt 300 milliárd forint vidékfejlesztési forrás sorsa

Szerző: 2017. október 2.No Comments

„Nagy lendületet vett a Vidékfejlesztési Program keretében benyújtott kérelmek elbírálása, nyár végére már a források 60 százalékáról döntés született.
Jelentős eredményeket ért el a Miniszterelnökség az elmúlt időszakban a Vidékfejlesztési Program keretében benyújtott kérelmek gyorsított ütemű elbírálásával – közölte a Világgazdaság megkeresésére Kis Miklós Zsolt. A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárának tájékoztatása szerint a nyár folyamán több mint 300 milliárd forintról hozott döntést a tárca. Ennek megfelelően a rendelkezésre álló közel 1300 milliárd forintos keretből már 772 milliárd forintra került kötelezettségvállalás, ami 60 százalékos aránynak felel meg. Eddig összesen több mint 48 ezer vidékfejlesztési pályázatot támogatott a kormány, ami a jogosult kérelmek 80 százaléka.

Magyarország vidékfejlesztési forrásai a többi uniós tagállamhoz képest kiemelkedően magas arányban, több mint 50 százalékban beruházásokra lettek elkülönítve – emlékeztetett az államtitkár. Hozzátette: a 665 milliárd forintos beruházási forrásból eddig 212 milliárd forintnyi kifizetési kötelezettséget vállaltak.

Mint mondta, a nyár folyamán hozott döntések közül kiemelendő a 2016. évi agrár-környezetgazdálkodási (AKG) felhívás. A magas igény miatt a Miniszterelnökség az eredeti 40 milliárd forintos keretösszeg megemeléséről döntött, még júniusban. Így a 69 milliárd forintos keretre, több mint 4000 kérelem, a jogosult igények 91 százaléka a részesült pozitív döntésben.

A Vidékfejlesztési Program élelmiszeripari (ÉLIP) felhívásában 91 milliárd forint odaítéléséről döntött a tárca a nyár folyamán. Ez 542 darab élelmiszeripari projekt támogatását jelenti.

A kertészeti ágazat fejlesztésére kiírt beruházási pályázatok közül első körben közel 28 milliárd forint sorsáról született döntés augusztusban. Ez 366 darab kérelem támogatását jelenti az ültetvénytelepítés, a gomba- és hűtőházak, illetve az üveg- és fóliaházak korszerűsítésére benyújtott projektekről. Kis Miklós kiemelte, e téren a nyertesek köre az ősz folyamán tovább fog bővülni a felhívások többi szakaszára beérkezett kérelmek elbírálásával.

Az államtitkár kiemelte, hogy az állattartók is fontos és pozitív döntésekről értesülhettek, hiszen a tejágazat szerkezetátalakítását támogató felhívás jelentős túligénylését is a források megemelésével kezelte a minisztérium. Az ágazat szereplői a nyár során így 55 milliárd forint odaítéléséről értesülhettek.

Szeptember első napjaiban pedig döntés született a sertéstartó telepek korszerűsítésére kiírt felhívásról is. Ennek keretében az Irányító Hatóság 24,6 milliárd forint támogatást ítélt meg 181 sertéstartó számára. Az ősz folyamán a szarvasmarha és a baromfitartók is megtudják telepkorszerűsítésre beadott kérelmeik eredményét, tette hozzá Kis Miklós Zsolt.

De nem csak a gazdálkodók, hanem az önkormányzatok, egyházak és civil szervezetek is fontos döntésekről értesültek a nyáron. A településképet meghatározó épületek felújítására 25 milliárd forint, az egyedi szennyvízkezelés megvalósítására első körben több mint 3 milliárd forint odaítéléséről is döntött a Miniszterelnökség. Ezek keretében az önkormányzatok mintegy 17 milliárd forint, az egyházak 10 milliárd forint, míg a civil szervezetek közel 2 milliárd forint fejlesztési forráshoz jutnak. Az ezt igénylő önkormányzatok számára pedig már meg is indultak az előlegek kifizetései, melyhez bankgarancia nélkül juthatnak hozzá.”

Forrás:
A nyáron eldőlt 300 milliárd forint vidékfejlesztési forrás sorsa; Dénes Zoltán; Világgazdaság; 2017. september 28.