Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Az ország bármely kormányablakában intézhető a lakcímbejelentés – Tájékoztató az állampolgárok széles körét érintő jogszabályváltozásokról

Szerző: 2018. február 4.No Comments

„2017. július elseje óta a lakcímbejelentési eljárás bármely járási hivatal kormányablakában, okmányirodájában intézhető.
Például budapesti vagy pécsi stb. albérletbe Zala megyéből költöző egyetemistaként nem kell a távoli városban intézni a lakcímváltozás bejelentését, azt az állampolgár megteheti bármely Zala megyei kormányablakban is.

Az eSzemélyi igazolványt érintő jelentős változás, hogy 2017. 12. 15-től lehetővé válik az eSzemélyihez tartozó eAláírás tanúsítvány megújítása az okmányirodai és kormányablak ügyfélszolgálatokon, illetve amennyiben az állampolgár érvényes eSzemélyi okmánya nem tartalmaz az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adatot és aláíró tanúsítványát, úgy a fenti időponttól kezdődően azt utólag is igényelheti.

Lehetővé vált továbbá az eSzemélyi okmányba a vész esetén értesítendő telefonszám utólagos felvitele is.

Lényeges változás, mely érinti a használt gépjárművet vásárló állampolgárokat, hogy eddig más EGT- államból behozott használt jármű forgalomba helyezése során nem kellett az előzetes eredetvizsgálatot elvégezni, ám 2018. január 1-jétől minden használt jármű, továbbá a gyártótól származó járműkísérő lappal nem rendelkező új jármű, valamint a járműnyilvántartásba korábban még nem vett lassú jármű vagy egyéb jármű első forgalomba helyezésekor el kell végezni az előzetes eredetvizsgálatot.”

Forrás:
Az ország bármely kormányablakában intézhető a lakcímbejelentés – Tájékoztató az állampolgárok széles körét érintő jogszabályváltozásokról; Zala Megyei Kormányhivatal; 2018. február 1.