Skip to main content
hírközlésInternetközigazgatási informatikatávközlés

A NISZ Zrt. által vezetett konzorcium további 1850 hálózati végpontot fejleszt az állami intézményeknél

Szerző: 2018. március 30.No Comments

„A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., az Antenna Hungária Zrt., az MVM NET Zrt. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által alkotott konzorcium 4,73 milliárd forint, vissza nem térítendő EU-támogatásból elindított beruházással 1850 hálózati végpont fejlesztését végzi el az állami intézmények által használt Nemzeti Távközlési Gerinchálózaton (NTG). A hálózati végpontok sávszélessége minden helyszínen legalább 30 Mbps lesz.

Megvalósítási szakaszba lépett a „Kormányzati hálózatok konszolidációja, kapacitásainak, teljesítményének növelése és intézmények hálózati hozzáféréseinek, kapcsolatainak fejlesztése” (GINOP-3.4.5.-VEKOP-16-2017-00001) projekt. A megvalósításról szóló támogatási szerződés 2018. március 1-én lépett hatályba. A projekt célja, hogy kiterjessze az NTG hálózatát, és biztosítsa 1850 intézményi végpont részére a minimális 30 Mbps sávszélességet vezetékes és vezeték nélküli technológiák segítségével.

A fejlesztéssel érintett végpontokon elektronikus közigazgatási szolgáltatások hatékony biztosítására nyílik mód, az üzembiztonság növelése és az információ biztonsági kockázatok mérséklése mellett.

A projekt forrása 4,73 milliárd forint, amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország költségvetése finanszíroz a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, és a tervek szerint 2019 őszén zárul.

A projekt szorosan kapcsolódik az „Intézmények hálózati hozzáféréseinek, kapcsolatainak fejlesztése” (GINOP-3.4.2.-VEKOP-15-2016-00001) projekthez. A két projekt együtt 3300 új intézményi végpontot hoz létre, és biztosítja a legalább 30 Mbps sávszélességű kapcsolatot a korábban NTG-re nem csatlakozott állami intézményeknél.”

Forrás:
A NISZ Zrt. által vezetett konzorcium további 1850 hálózati végpontot fejleszt az állami intézményeknél; NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.; 2018. március 27.