Skip to main content
gazdaságinformatikaInternetjogközigazgatás: külföldön

Emmanuel Macron szerint globális szabványokra van szükség a digitális technológia területén

Szerző: 2018. május 27.november 3rd, 2019No Comments

„Emmanuel Macron szerint globális szabványok felállításra van szükség a digitális technológiában, Európa pedig utat mutat a GDPR-ral.

A francia elnök a párizsi Viva Tech konferencián beszélt a digitális technológia szabályozásáról, pontosabban a szigorúbb szabályozást célzó globális szabványok felállításának szükségességéről. Emmanuel Macron egy középutas megoldást tartana kívánatosnak, ami a kivételesen laza amerikai és a túlságosan korlátozó kínai megközelítés között helyezkedne el.

A Reuters beszámolója szerint Macron az amerikai modellt fenntarthatatlannak nevezte, mivel az a nagyvállalatok érdekeit szem előtt tartva működik, és nem biztosít politikai elszámoltathatóságot. A kínai modellről ezzel szemben azt mondta, hogy nagyon stabil, viszont nem jeleníti meg azokat az értékeket, amelyek Európa számára fontosak.

A hírügynökség kiemeli, hogy Macron a megválasztása óta lelkesen támogatja a startup kultúrát és az olyan fejlesztési irányokat, mint amilyen a mesterséges intelligencia vagy általában a „deep tech” néven hivatkozott kompetenciák. Ezzel szemben fontosnak tartja, hogy a techcégek tekintettel legyenek a közös társadalmi érdekekre is.

Így például azoknak a törekvéseknek is az élére állt, amelyek a technológiai multikat a bevételek keletkezésének helyén adóztatnák meg. Ez utóbbiak az EU-n belül is megosztják a tagállamokat, és a folyamatokat külön lassítja, hogy legnagyobb uniós országok mostanában inkább a a belpolitikai küzdelmekkel vannak elfoglalva.

Ide tartozik a személyes adatok visszaélésszerű felhasználásának korlátozása vagy a közösségi médiában terjedő álhírek és manipulatív kampányok kiszűrése is. Macron a konferencián úgy fogalmazott, hogy a polgárok a világon mindenhol a mostaninál hatékonyabb védelmet várnak a kormányzatoktól, amelyeket politikailag is destabilizálhat, ha nem teszik meg a szükséges lépéseket.

A késlekedés egy másik kockázata, hogy a kiüresedő területekre Kína fog benyomulni. A francia elnök ezzel kapcsolatban elmondta: nem tartja kívánatosnak, hogy saját polgárai vagy hazai startup cégei a kínai szabályozás gyakorlati befolyása alá kerüljenek. Az Európai Unió legújabb általános adatvédelmi rendeletét, a mától hatályban levő GDPR-t ebből a szempontból is nagy előrelépésnek nevezte, ami megmutatta, hogy Európa képes a nemzetközi szabályozás területén is úttörő szerepet játszani.

Macron csütörtökön négyszemközti találkozókon vett részt több nagyvállalati vezetővel, így Mark Zuckerberggel (Facebook), Virginia Romettyvel (IBM) és Satya Nadellával (Microsoft) is. A francia Europe 1 kereskedelmi rádióban már be is jelentette, hogy a Facebook vezérigazgatójával megállapodott a gyűlöletbeszéd elleni új szabályozás közös kidolgozásáról.

Macron szerint hat hónapot adtak maguknak a feladatok elvégzésére, Franciaország pedig európai szintű szabályozásra fog törekedni, miután nem építhet kizárólag az érintett vállalati szereplők jóindulatára.”

Forrás:
A francia elnök szabályozással akasztaná meg a kínai nyomulást; Bitport.hu; 2018. május 25.