Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Erősödik a kelet-közép-európai együttműködés

Szerző: 2018. szeptember 10.No Comments

„A közép-kelet-európai régió gazdasági és társadalmi fejlődése elengedhetetlen az eredményes európai kohéziós politikához – mondta Varga Mihály a lengyelországi krynicai gazdasági fórumon, ahol az EU Kárpátok Régió Makro-regionális Stratégia létrehozásáról is értekeztek az érintett országok.
A pénzügyminiszter a négy ország részvételével zajló miniszteri találkozón közölte, a stratégia a versenyképesség, a környezet- és erőforrás-hatékonyság, a közlekedési és digitális infrastruktúra, valamint az intézményi együttműködés fejlesztésével nagymértékben elősegítheti a régió fejlődését.

A Magyarország mellett Lengyelország, Ukrajna és Szlovákia képviseletével tartott tanácskozáson Varga Mihály kiemelte, a stratégia hazánkon belül elsősorban Észak-Magyarország fejlesztési lehetőségeire fókuszál, ezzel tovább erősödhetnek a régió határon átnyúló kapcsolatai. Mint mondta, a zöld iparfejlesztés jelentős potenciállal bír a strukturális válsággal küzdő iparvidékeken, a fenntartható turizmus pedig továbblépési lehetőséget kínál a kiaknázatlan természeti és kulturális erőforrásokkal rendelkező régiókban.

Emellett a szociális gazdaság és innováció erősítése kiemelten fontos a kevésbé fejlett területeken, továbbá a közlekedés, a digitális elérhetőség és az e-szolgáltatások fejlesztése hazánk ritkábban lakott térségei számára is nagy előnyöket hordoz magában.

Varga Mihály rámutatott, a stratégiával szorosabbá válhat a térség integrációja, emellett további együttműködési lehetőséget teremt a visegrádi és a közép-kelet-európai országoknak. A térséget érintő meglévő stratégiákkal és együttműködési kezdeményezésekkel, főként a Duna Régió Stratégiával és a Kárpátok Keretegyezménnyel való szoros együttműködés ugyanakkor elengedhetetlen – tette hozzá.

Varga Mihály a magyar gazdaság mutatóiról szólva megjegyezte: az együttműködésnek jó alapot ad, hogy Magyarországon versenyképességi fordulat zajlik, a gazdaság 4 százalék feletti ütemben bővül, nőnek a beruházások, csökken az államadósság és kiszámítható a gazdasági környezet. A fórumon a felek együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a Kárpátok Régió Stratégia létrehozásáról, ezzel elkötelezték magukat a kidolgozása mellett.”

Forrás:
Erősödik a közép-kelet-európai együttműködés; Pénzügyminisztérium; 2018. szeptember 5.
Lásd még:
28th Economic Forum. Krynica, 4-8 September; Forum Ekonomiczne – Instytut Wschodni