Skip to main content
közigazgatás: magyarszakirodalomtörténelem

Közigazgatási szervezési alapismeretek

Szerző: 2018. szeptember 24.No Comments

„…Jegyzetünk egy kivonat, amely több, a szellemi kutatóműhelyben tevékenykedő személy műveiből válogat azzal a céllal, hogy az önkormányzati szakemberek számára szélesebb szakmai rálátást biztosítson.
Munkánk nagyban épít Gáspár Mátyás Helyi önkormányzati menedzsment című művére.
A jegyzetben részletesebben idézünk Almásy Gyulának A közigazgatási szervezés és technológia fejlődése Magyarországon című doktori disszertációjából, az Almásy, Belényesi,
Csuth és Koronváry által szerkesztett A közigazgatási menedzsment alapjai című egyetemi tankönyv kéziratából, valamint az Almásy Gyula és Csuth Sándor szerkesztette A közigazgatási szervezéstan és technológia alapjai című egyetemi jegyzetből.

Nemcsak a tanszék oktatóinak munkáit mutatjuk be: Magyary Zoltán kiemelt szerepe miatt, többek között, Berényi Sándor Magyary Zoltán munkássága című tanulmánykötetét is felelevenítjük. Emellett a második, módszertani részben szintén egy teljes fejezetet szentelünk a tanszék kutatásaiban évtizedek óta meghatározó Gáspár Mátyás pályájának bemutatására. A közigazgatási minőségfejlesztési metodika elnevezésű módszert a már említett Helyi önkormányzati menedzsment című könyvéből emeltük át jegyzetünkbe. A tansegédlet célja kettős, az első részben a közigazgatási szervezés hazai múltját mutatjuk be, kiemelve Magyary Zoltán szerepét, iskolájának fontosságát és a folyamatszervezés magyarországi megjelenését. Ez a későbbi módszerek ismertetése miatt is kiemelt szerepet kap. A jegyzet második felében a közigazgatásban használt metódusokból válogatunk, amelyek segíthetik az önkormányzatoknál dolgozók napi munkáját, illetve ötleteket adhatnak a vezetők számára…”

Forrás:
Közigazgatási szervezési alapismeretek; Almásy Gyula, Csuth Sándor; Dialóg Campus Kiadó; ISBN 978-615-5877-93-3 (nyomtatott), ISBN 978-615-5877-94-0 (elektronikus); 2018 (PDF)
A Közigazgatási szervezési alapismeretek című tantárgy egyetemi tankönyve. Önkormányzati szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak