Skip to main content
szakirodalomterületfejlesztés

Lechner Tudásközpont: statisztikai adatokon alapuló területi vonzóképességi monitoring adatplatform, valamint bizalomkutatási eredmények

Szerző: 2018. szeptember 30.No Comments

„A Lechner Tudásközpontban megrendezett szemináriumon mutatták be az Attractive Danube nemzetközi projekt statisztikai adatokon alapuló közös és hazai területi vonzóképességi monitoring adatplatformját, valamint az Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesület projekthez kapcsolódó nemzetközi boldogság és bizalomkutatásának eredményeit.

Nagy volt az érdeklődés a Lechner és az Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesület által közösen megrendezett Attractive Danube szeminárium iránt, amelyen döntéshozók, kutatók és az egyetemi szféra képviselői vettek részt. Dr. Sik András, a Lechner térbeli szolgáltatások igazgatójának köszöntője után Dr. Udvari Beáta (EMFIE) ismertette az Attractive Danube nemzetközi projekt céljait, melyek közül az egyik legfontosabb a partnerországok, partnerrégiók közötti szándéknyilatkozat elfogadása – ez biztosítja a projekt keretében létrejött területi vonzóképességi monitoring platformok hosszú távú használatát. Ezt követően Jaschitzné Cserni Tímea térségi tervező (Lechner) az előttünk álló 2021-2027-es programozási ciklus tervezett prioritásainak fényében hangsúlyozta a határ menti és transznacionális adatharmonizáció fontosságát, a lokális szintre vonatkozóan is. A helyi szintű statisztikai adatok egyeztetése a környező nemzetállamokkal nem csupán az EU belső határrégiói, hanem az egész Duna Régió kohéziójának előmozdítását is támogatja. Ez az Európai Bizottság számára hangsúlyos téma lesz az elkövetkező években, ugyanakkor a magyar kormány deklarált Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési céljaihoz is nagyban hozzájárul.

Kiss István, a Lechner Tudásközpont által vezetett „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” KÖFOP projekt keretében megvalósuló Nemzeti Fejlesztési Potenciáltérkép (NFPT) alprojektvezetője ismertette az alkalmazás működési elvét és használatának előnyeit. Az alkalmazás célja a fejlesztéspolitikai döntéshozatal támogatásán felül a befektetéshez ideális helyszín kiválasztásának támogatása, a települési potenciál jövőbeni hasznosításának segítése és a beruházási folyamat egyszerűsítése.

Vaszócsik Vilja vezető térségi tervező (Lechner) a döntéstámogató modell gyakorlati alkalmazási lehetőségeit tárta fel az érdeklődők előtt. A modell alkalmas egy térség területhasználatát érintő, tervezett beavatkozások komplex hatásainak előrejelzésére, a várható konfliktusterületek feltárására és döntési alternatívák összehasonlítására. A program második felében Dr. Udvari Beáta az Attractive Danube nemzetközi projekt során alkalmazott „puha” elemzési módszerek bevetésével végzett boldogság és bizalomkutatás eredményeibe engedett betekintést, majd Dr. Nagy András téradat-elemzési szakértő, a projekt statisztikai adatokon alapuló közös és hazai területi vonzóképességi monitoring adatplatformjáról (TAMP és CO-TAMP) tartott interaktív előadást.

Prezentációk (PDF):

Forrás:
Régiós együttműködés a Duna régió vonzóképességéért; Jaschitzné Cserni Tímea; Lechner Tudásközpont; 2018. szeptember 27.