Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Követhető lesz az ajánlott és a tértivevényes levelek életútja

Szerző: 2018. november 18.No Comments

„A feladástól a kézbesítésig követhető lesz a könyvelt levélküldemények életútja a posta ügyfelei számára. A projekt az Európai Unió támogatásával és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg, közel 2,4 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásból. A Magyar Posta saját forrásból további 3,3 milliárd Ft-ot fordít a teljes program megvalósításra. A fejlesztés célja – a kor elvárásainak megfelelően – a klasszikus levélpostai szolgáltatások modernizálása.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00026 azonosítószámú, Hivatalos küldeménykövető megnevezésű kiemelt projekt keretében megvalósuló fejlesztés lényege, hogy az ajánlott levelek (belföldi és bejövő nemzetközi ajánlott, tértivevényes levelek és hivatalos iratok) a feladástól az átvételig követhetőek legyenek minden ügyfél számára. A szolgáltatás használata egyszerű: a küldeményazonosítók megadásával az ügyfelek a posta honlapján vagy mobilapplikáción keresztül elérhetik az ajánlott levelek életútjáról összeállított információkat, így követhető lesz számukra a teljes postai folyamat.

A fejlesztés keretében több mint 8000 kézbesítő kap ipari mobiltelefont, úgynevezett PDA-t, amelyen rögzítik a küldeményátvételt. A címzettek ezen a készüléken, elektronikusan igazolják aláírásukkal az átvételt, azaz megszűnik a papíralapú adminisztráció. A mobileszközökön az új típusú személyi igazolvány (e-személyi) azonosító funkciója is használható lesz: a kézbesítéskor a levél átvevője csak odaérinti a kártyáját a PDA-hoz, amely azonosítja, így nem kell külön megadnia személyes adatait, lerövidül az átvétel ideje. A nagyobb forgalmú településeken a PDA-k mellett nyomtatókat is kapnak a levélkézbesítők, amellyel a küldeményértesítőket nyomtatják ki. Erre abban az esetben van szükség, ha címzett, vagy átvételre jogosult személy nincs a címhelyen. A fejlesztés részeként 2019 folyamán kivezetjük a papír alapú tértivevényt, így az átvétel igazolását elektronikus formában kaphatja vissza a feladó, akár már a tértivevényes levél kézbesítésének napján.

A fejlesztés mostani lépése, hogy a kialakított informatikai rendszert tesztelje a vállalat, ezért november második felétől, 7 kézbesítő posta bevonásával – Budapest (Csepel), Ercsi, Gyöngyös, Miskolc, Monor, Sopron, Nagykáta településeken – megkezdi az ajánlott levelek és egy bevezetés előtt álló új szolgáltatás, az azonosított levél teljes feladási, feldolgozási, és kézbesítési folyamatainak próbaüzemét az új elektronikus kézbesítési rendszer használatával.

A projekt országos kiterjesztése 2019 első felében várható. ”

Forrás:
Követhető lesz az ajánlott és a tértivevényes levelek életútja; Magyar Posta Zrt.; 2018. november 16.