hírközlésinformatikaInternetközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikatávközléstechnika

Az Európai Bizottság nyilatkozata az új uniós távközlési szabályokról tartott európai parlamenti szavazás eredményéről

Szerző: 2018. november 19.No Comments

„Az Európai Parlament ma megszavazta az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexnek és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének a létrehozását, amelyre az Európai Bizottság a digitális egységes piacra vonatkozó stratégia részeként 2016 szeptemberében tett javaslatot. Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök és Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos közös nyilatkozatban üdvözölte az eredményt:

„Az Európai Parlamentben tartott mai szavazás pozitív és szükséges lépés annak biztosításához, hogy az uniós távközlési ágazat alkalmassá váljon a kitűzött célok elérésére. A szavazás eredményeképpen életbe lépő új távközlési szabályok Európa digitális jövőjének kulcsfontosságú elemei, amelyek új digitális jogokat fognak biztosítani az európai polgárok számára. Nélkülözhetetlenek az európai lakosok internet-összeköttetés iránti növekvő igényeinek kielégítéséhez és az EU versenyképességének fokozásához. Ezenkívül megteremtik az alapokat az 5G európai szintű kiépítéséhez.

E szabályoknak köszönhetően gyorsabban hozzáférhető lesz a rádiófrekvencia-spektrum, a mobilkommunikáció kulcsfontosságú forrása, valamint az EU minden szegletében, többek között a távoli területeken is fel tudjuk majd lendíteni a nagy sebességű és magas színvonalú hálózatokba való beruházásokat. A fogyasztók fokozott védelemben fognak részesülni és jobb szolgáltatásokat vehetnek majd igénybe függetlenül attól, hogy hagyományos hívásokat bonyolítanak, SMS-eket küldenek vagy webalapú szolgáltatásokat (Skype és WhatsApp) használnak. A fogyasztók megfizethető hírközlési szolgáltatásokhoz fognak hozzáférni, ideértve a bárhol elérhető internetet, valamint az olyan szolgáltatásokat, mint az e-közigazgatás, az online bankolás és a videohívások lebonyolítása. 2019 májusa óta a polgárok percenként legfeljebb 19 centért telefonálhatnak, illetve 6 centért küldhetnek SMS-t más uniós tagállamokba. A polgárok a 112-es számnak köszönhetően vészhelyzetekben is nagyobb védelemben fognak részesülni, különösen azáltal, hogy a nyilvános figyelmeztetések mobiltelefonjukra fognak érkezni.

Az új távközlési szabályok inspirációként is szolgálnak. Mutassunk hasonló ambíciót az elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelv aktualizálása tekintetében is. Ez elengedhetetlen a bizalmas adatkezelés szabályainak korszerűsítéséhez a digitális korban. E szabályokat sürgősen össze kell hangolni az általános adatvédelmi rendelettel – az új, világszínvonalú adatvédelmi normával – annak érdekében, hogy a szabályok a mindennapokban használt olyan eszközökre is érvényesek legyenek, mint például az azonnali üzenetküldés, az IP-alapú üzenetek és a webalapú e-mail.”

A további lépések
Azt követően, hogy az Európai Parlament ma elfogadta a javaslatokat, az EU Tanácsa december 3-án hivatalosan is elfogadja az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex létrehozásáról szóló irányelvet és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) létrehozásáról szóló rendeletet. Az Európai Unió Hivatalos Lapjában való közzétételét követően a tagállamoknak két év áll majd a rendelkezésükre ahhoz, hogy a Kódexet átültessék a nemzeti jogba.

Azt követően, hogy az Európai Parlament ma elfogadta BEREC-rendeletet, amelyet a Tanács várhatóan december 3-án fog elfogadni, az új szabályok a Hivatalos Lapban való kihirdetésüket követő harmadik napon lépnek hatályba. Az EU-n belüli külföldi hívásokra vonatkozó rendelkezéseket 2019. május 15-től kell alkalmazni.

Háttér-információk
Az európai lakosok gyors és megbízható internet-hozzáférésre tartanak igényt a munkahelyükön, az otthonukban és utazásaik során. A nagyon nagy kapacitású hálózatok egyre fontosabbak az oktatás, az egészségügy, a gyártás és a közlekedés szempontjából. E kihívások kezelése és Európa digitális jövőjének előkészítése érdekében a Bizottság 2016 szeptemberében javaslatot tett az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex létrehozásáról szóló irányelvre és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének létrehozásáról szóló rendeletre. A Kódex korszerűsíteni fogja a jelenlegi, legutóbb 2009-ben frissített uniós távközlési szabályokat, valamint élénkíteni fogja a versenyt a beruházások ösztönzése, illetve a belső piac és a fogyasztói jogok megerősítése érdekében.

Az uniós társjogalkotók 2018 júniusában politikai megállapodásra jutottak e szabályokkal kapcsolatban.

További információk
Sajtóközlemény: Az uniós tárgyalók politikai megállapodásra jutottak az uniós távközlési szabályok naprakésszé tételéről
Kérdések és válaszok
Tájékoztató: Rádiófrekvencia-spektrum az Európai Unióban
Tájékoztató: Az internetkapcsolatok számának növekedéséhez és minőségének javulásához nélkülözhetetlenek a nagy sebességű és jó minőségű hálózatokba történő beruházások
A digitális gazdaság és társadalom fejlettségi mutatója (DESI) – összekapcsoltsággal kapcsolatos adatok tagállami bontásban
További információk a távközlésről

Forrás:
; Európai Bizottság; STATEMENT/18/6419; 2018. november 14.