Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarpolitikatársadalom

Magyar városok is részt vehetnek URBACT akciótervezési városhálózatokban

Szerző: 2019. január 27.No Comments

„Szálljon be városával Európa legsikeresebb városfejlesztési tapasztalatcsere-programjába! Válasszon európai partnervárosokat, helyi szövetségeseket, és próbáljon ki új megoldásokat!

Az URBACT program 23 új akciótervezési projekt – azaz városhálózat – indítására ad lehetőséget a 2014-2020-as időszakban utoljára. E projektek célja, hogy az európai városok újszerű megoldást találjanak egy választott kihívásra, miközben megismerik, hogy más európai városok milyen megközelítéssel dolgoznak. Számos hazai város vett már részt sikerrel a programban a legkülönfélébb fejlesztési területekre fókuszálva a helyi gazdaság fellendítésétől a közösségi, társadalmi fejlesztésekig.

Egy városhálózat maximum 10 európai partnervárosból áll össze azzal a céllal, hogy megosszák tapasztalataikat és tanuljanak egymástól. A résztvevő városok integrált akciótervet készítenek, és lehetőségük lesz arra, hogy teszteljenek kis léptékű megoldásokat városaikban. Ebben a munkában meghatározó a nemzetközi partnerektől való tanulás lehetősége, a helyi érintettek mozgósítása és a tapasztalt tematikus és programszakértők segítsége.

A programban való részvétel izgalmas utazást jelent – mind szó szerint, mind szellemi értelemben. A nemzetközi tapasztalatcsere, a program által biztosított magas szintű szakértői segítség és a közös munka képessé teszi a város szereplőit a megoldási lehetőségek felismerésére, a változtatásra. A program által kifejlesztett és kipróbált URBACT módszertan garantálja a sikeres együttműködést, a hatékony tapasztalatcserét és tanulást.

Hol lehet többet megtudni?
A Lechner Tudásközpont mint az URBACT Nemzeti Tájékoztatási Pontja 2019. február 5-én infónapot tart az új felhívással kapcsolatban.

Az infónap helyszíne: Kortárs Építészeti Központ, Budapest, Bartók Béla út 10-12.

A rendezvényen ismertetjük a felhívást, válaszolunk a felmerülő kérdésekre, bemutatjuk a partnerkereső oldalt, emellett meghívott szakértőkkel elemezzük a program korábbi felhívásainak eredményeit, tapasztalatait, vizsgáljuk a résztvevő városok lehetőségeit. A részletes programot megismerheti a program honlapján.

A rendezvényen történő részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.”

Forrás:
Magyar városok is részt vehetnek URBACT akciótervezési városhálózatokban; Lechner Tudásközpont; 2019. január 22.