Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldön

A 2020 utáni időszakra vonatkozó digitális politika – az Európai Tanács következtetései

Szerző: 2019. június 8.június 10th, 2019No Comments

„A Tanács a mai napon következtetéseket fogadott el a nagymértékben digitalizált Európa 2020 utáni jövőjéről „A digitális és gazdasági versenyképesség fokozása Unió-szerte és a digitális kohézió” címmel.

A következtetések kiemelik az erős, versenyképes, innovatív és nagymértékben digitalizált Európa megvalósításával kapcsolatos fő prioritásokat és kihívásokat. Utalnak arra, hogy fontos az innováció támogatása és a kulcsfontosságú európai digitális technológiák előmozdítása, az etikai elvek és értékek tiszteletben tartása a mesterséges intelligencia területén, Európa kiberbiztonsági kapacitásainak megerősítése, a digitális készségek javítása, valamint a gigabitalapú társadalom megvalósítása, az 5G-t is beleértve. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az ágazatban növelni kell a nők számát, továbbá hogy lehetővé kell tenni, hogy valamennyi kiszolgáltatott helyzetű csoport élvezze a digitalizáció jelentette előnyöket, hogy senki ne maradjon le.

„Az EU digitális politikájában figyelembe kell venni az etikai és az emberi dimenziót. El kell kerülnünk minden olyan felesleges bürokráciát, amely akadályozná az innovációt. Európa valamennyi polgárának, valamint valamennyi európai vállalkozásnak – méretétől vagy helyétől függetlenül – részesülnie kell a digitalizáció jelentette előnyökből.” Alexandru Petrescu román hírközlési és információs társadalomért felelős miniszter, a Tanács soros elnöke

A következtetések segíteni fogják az EU jövőbeli digitális politikájának kidolgozását.”

Forrás:
A 2020 utáni időszakra vonatkozó digitális politika – a Tanács következtetéseket fogadott el; Európai Unió Tanácsa; Sajtóközlemény; 2019. június 7.
A Tanács következtetései a nagymértékben digitalizált Európa jövőjéről 2020 után (teljes szöveg); (.pdf, angolul)
Háttér:
Ülések
Mit jelentenek a „Következtetések”?
„Az Európai Tanács minden ülésén következtetéseket fogad el. Ezekben vázolja, hogy adott konkrét területeken milyen intézkedéseket lát szükségesnek, és mely célok elérését tartja kívánatosnak. Az Európai Tanács a következtetésekben határidőt is szabhat egy adott témával kapcsolatos megállapodásra vagy valamely jogalkotási javaslat benyújtására, ily módon befolyásolva és irányítva az EU politikai menetrendjét.

Az Európai Tanács ülése előtt a testület elnöke a következtetésekre vonatkozó iránymutatásokat fogalmaz meg. Ezeket az Általános Ügyek Tanácsa ülésén megtárgyalják, az Európai Tanács ülésén pedig elfogadják. A tanácsi következtetéseket az uniós tagállamok vezetői konszenzussal fogadják el.”
Az Európai Tanács következtetései; Európai Tanács