Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Az Európai Szociális Alapból származó magyarországi támogatások alig csökkennek, a következő fejlesztési ciklusban is ezermilliárd forint érkezhet

Szerző: 2020. február 3.No Comments

„ Az EFOP program keretében 2014–2020 között több mint 5500 hazai projekt kapott támogatást összesen 142 pályázat keretében – mondta Vitályos Eszter feljesztéspolitikáért felelős államtitkár.

Az előző európai uniós fejlesztési ciklushoz hasonló nagyságú, vagyis akár ezermilliárd forintnyi támogatást is megítélhet az Európai Bizottság Magyarországnak a következő hétéves uniós fejlesztési időszakban az Emberierőforrás-fejlesztési operatív programok keretében (EFOP) – mondta Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára egy konferencián.

Mint ismertette, az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kisebb mértékben csökken a Magyarország által az Európai Szociális Alap támogatásaiból elérhető összeg.

E támogatások az egészségügyet, az oktatást, a család- és ifjúságpolitikát, a szociális területet, a kulturális és sportfejlesztések egy részét érintik.

Az államtitkár az idei évet abból a szempontból meghatározónak nevezte, hogy most történik a tervezés legnagyobb része, igaz, a munka már a múlt évben elkezdődött. A tagállamoknak még két fontos kérdésben meg kell állapodniuk: a pénzügyekről és a jogszabályi keretekről.

Vitályos Eszter felidézte, hogy az elmúlt fejlesztési ciklusban több mint 5500 magyarországi projekt kapott támogatást az Európai Szociális Alapból, összesen 142 pályázaton.

Az egyik ilyen kiemelt uniós projekt a felsőoktatásba való bekerülést és a bennmaradást célozta meg, 1,8 milliárd forintból – erről már Horváth Zita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára beszélt. Kiemelte, hogy a felsőoktatásban ma átlagosan 30 százalék feletti a lemorzsolódás.
Az a cél – válaszolt a Világgazdaság kérdésére –, hogy az arány rövid időn belül 10 százalékkal csökkenjen – mondta.”

Forrás:
A következő fejlesztési ciklusban is ezermilliárd forint érkezhet; Koncsek Rita; Világgazdaság; 2020. január 31.