Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Egyszerűbb lesz az e-recept kiváltása

Szerző: 2020. február 3.No Comments

„ Folyamatban van egy rendeletszintű jogszabály-módosítás, az úgynevezett képviseleti rendszer kialakítása után az e-receptet a törvényes képviselő is kiválthatja.

Már folyamatban van és hamarosan megszületik az a rendeleti szintű jogszabály-módosítás, amely lehetőséget teremt arra, hogy az e-receptet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzített képviselő is kiválthassa más személy számára a patikákban – közölte a Világgazdasággal az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).
Hozzátették, hogy így már nemcsak felírási igazolással, hanem a meghatalmazott vagy törvényes képviselő a saját személyi igazolványának és tajkártyájának együttes bemutatásával is átveheti a vényköteles terméket a patikában.

Januártól az orvosoknak csak akkor kötelező felírási igazolást kiállítaniuk, ha a beteg azt kéri, vagy 14 év alattinak írnak fel gyógyszert. Sokan úgy mentek el az orvostól, hogy nem volt felírási igazolásuk. Ezek a betegek úgy juthatnak a gyógyszereikhez, hogy a gyógyszertárban a megfelelő azonosítást követően az EESZT-ből letöltötték a vények adatait.

Viszont a felírási igazolással érkező betegeknél egy jogszabályi rendelkezés okozott fejtörést a gyógyszerészeknek – erről már Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója beszélt lapunknak.
Januártól érvényes az a rendelkezés, hogy ha az EESZT elérhetetlen, akkor nem lehet a gyógyszert csak a felírási igazolás alapján kiadni.
Marjai Tamás szerint az elmúlt két évben probléma esetén lehetőség volt arra, hogy a gyógyszert kiadják a betegnek, és az adatokat csak később küldjék fel a felhőbe. Ezt a lehetőséget a jogszabályi rendelkezések januártól eltörölték, de a gyógyszertári elszámolórendszerekben a funkció még megmaradt.

Ezért az EESZT január elején tapasztalt működési elégtelenségénél a gyógyszertárak előtt két választási lehetőség állt: vagy ellátták a beteget gyógyszerrel, vagy betartották a hatályos jogszabályi rendelkezéseket. „Ebben a helyzetben nem lehetett jó döntést hozni” – tette hozzá a szakmai igazgató.”

Forrás:
Egyszerűbb lesz az e-recept kiváltása; Koncsek Rita; Világgazdaság; 2020. január 28.