Skip to main content
energiaEurópai Uniófenntartható fejlődésgazdaságinformatikaközigazgatási informatika

Az EU zöld közbeszerzési (GPP) kritériumai az adatközpontok, szerverszobák és felhőszolgáltatások számára

Szerző: 2020. június 14.No Comments

„Az adatközpontok, szerverszobák és a felhőalapú szolgáltatásokra vonatkozó zöld közbeszerzés (GPP) kritériumai kidolgozásának célja, hogy segítse az állami hatóságokat, hogy olyan módon szerezzék be az adatközpontok felszereléseit és szolgáltatásait, hogy azok hozzájáruljanak az európai energia-, éghajlatváltozás- és az erőforrás-hatékonysági politika célkitűzéseihez, valamint az életciklus-költségek csökkentéséhez. A kritériumok alapjául három prioritási területet azonosítanak: 1) IKT-rendszer teljesítménye, 2) mechanikai és elektromos rendszer teljesítménye, 3) az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése. Mindegyik fókuszterületre egy vagy több kritériumot mellékelnek, a háttér-technikai indoklással és az érdekelt felek hozzájárulásának összefoglalásával, amelyek alátámasztják az egyes kritériumok végleges változatát. A közbeszerzők alkalmazhatják a kritériumokat és bevonhatják az ajánlattevőket tevékenységeik életciklusának környezeti hatásainak csökkentése érdekében, összpontosítva azokra a területekre, amelyek költség- és piaci szempontból a legtöbb javítási lehetőséget kínálják, és amelyek teljesítménye ellenőrizhető. Az azonosított beszerzési folyamatokat és a végleges zöld kritériumokat külön dokumentum is ismerteti, amelyet a Bizottság szolgálatainak munkadokumentumaként tesznek közzé: SWD (2020) 55 final. E két dokumentum együttes célja, hogy iránymutatással szolgáljon a közigazgatás számára a zöld közbeszerzési kritériumok hatékony beépítéséhez a közbeszerzési folyamatokba.”

Forrás:
Development of the EU Green Public Procurement (GPP) Criteria for Data Centres, Server Rooms and Cloud Services. Final technical Report; Nicholas Dodd, Felice Alfieri és mások; Publications Office of the European Union; ISBN 978-92-76-19447-7; 2020 (PDF)
EU green public procurement criteria for data centres, server rooms and cloud services; Európai Bizottság; SWD(2020) 55 final; 2020. március 11. (PDF)
Lásd még: EU GPP criteria; Európai Bizottság