Európai Uniófenntartható fejlődés

Létrejött az ideiglenes megállapodás az európai klímarendeletről

Szerző: 2021. április 26.No Comments

„A Bizottság üdvözli, hogy a társjogalkotók a mai napon ideiglenes megállapodásra jutottak az európai klímarendeletről. Az európai zöld megállapodás egyik kulcselemeként az európai klímarendelet jogi erőre emeli az EU azon kötelezettségvállalását, hogy 2050-ig elérje a klímasemlegességet, valamint azt a köztes célt, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest legalább 55%-kal csökkentse a nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátást. Az európai klímarendeletről elért megállapodás fontos mérföldkő a von der Leyen-Bizottság számára, az elnök 2019. júliusi politikai iránymutatásában bejelentett egyik kötelezettségvállalást valósítja meg.

Ursula von der Leyen elnök a következőket nyilatkozta: „Nagy örömmel tölt el, hogy megállapodásra jutottunk az európai zöld megállapodás ezen alapvető eleméről. Az a politikai kötelezettségvállalásunk, hogy 2050-re az első klímasemleges kontinenssé váljunk, most már jogi kötelezettséggé is válik. A klímarendelet egy teljes generáció számára zöld útra állítja az EU-t. Tartozunk ennyivel gyermekeinknek és unokáinknak.”

Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „Ez egy fordulópont az EU számára. Ambiciózus megállapodás született arról, hogy klímasemlegességi célunkat kötelező jogi erőre emeljük, ezáltal meghatározva szakpolitikáink irányultságát a következő 30 évben. A klímarendelet biztosítani fogja az EU gazdaságának zöld helyreállását és a társadalmilag igazságos zöld átmenetet. A mai megállapodás emellett megerősíti globális vezető szerepünket az éghajlati válság kezelésében. A Föld napja alkalmából tartandó csúcstalálkozóra az EU ezzel a jó hírrel érkezik, ami remélem, hogy nemzetközi partnereinket is megihleti majd. Ez egy jeles nap a polgáraink és a bolygónk számára.”

A 2050-re kitűzött klímasemlegességi cél mellett a mai megállapodás a következő elemekkel erősíti az európai éghajlat-politikai fellépés keretét:

  • arra vonatkozó ambiciózus éghajlati célkitűzés, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest legalább 55%-kal kell csökkenteni a nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátást, egyértelműen meghatározva a kibocsátáscsökkentések és az elnyelések hozzájárulását;
  • annak elismerése, hogy szükség van az uniós szénelnyelés javítására egy nagyratörőbb LULUCF-rendelet révén, amire a Bizottság 2021 júniusában fog javaslatokat tenni;
  • a 2040-es éghajlat-politikai cél kitűzésére irányuló eljárás, amely figyelembe veszi a Bizottság által közzéteendő, a 2030–2050 közötti időszakra vonatkozó indikatív üvegházhatásúgáz-költségvetést;
  • kötelezettségvállalás arra nézve, hogy 2050 után negatív kibocsátással kell számolni;
  • az éghajlatváltozással foglalkozó európai tudományos tanácsadó testület létrehozása független szakvélemények nyújtása érdekében;
  • az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó szigorúbb rendelkezések;
  • az uniós szakpolitikák közötti erős koherencia a klímasemlegességi célkitűzés érdekében;
  • kötelezettségvállalás az ágazati szereplőkkel való együttműködésre a gazdaság különböző területeinek klímasemlegességéhez vezető utat meghatározó ágazati ütemtervek készítése érdekében.

Háttér-információk

A Bizottság 2020. március 4-én terjesztette elő az európai klímarendeletre irányuló javaslatát. Amint a Parlament és a Tanács hivatalosan jóváhagyja a ma elért ideiglenes megállapodást, az európai klímarendelet kihirdetésre kerül az Európai Unió Hivatalos Lapjában, majd hatályba lép.

További információk

Európai klímarendelet

Az európai zöld megállapodás

Forrás:
A Bizottság üdvözli az európai klímarendeletről létrejött ideiglenes megállapodást; Európai Bizottság; 2021. április 21.