Skip to main content
Európai Uniófenntartható fejlődésközigazgatás: magyar

Gulyás Gergely elfogadhatatlannak tartja az Európai Bizottság friss klímacsomagját

Szerző: 2021. július 19.No Comments

„ Elfogadhatatlannak nevezte jelenlegi formájában az Európai Bizottság Fit for 55 elnevezésű, a többi közt az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését célzó javaslatcsomagját csütörtökön a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely fontosnak ítélte ugyanakkor, hogy a klímavédelem és a kibocsátás-csökkentés globális kérdésként jelenjen meg. Magyarország célkitűzésként szívesen támogat a jelenleginél ambiciózusabb célokat, de látni kell, hogy a tagállamok többsége az eddigi vállalásokat sem tartotta be – mondta.

A miniszter közölte: az Európai Bizottság olyan eszközöket választ, amelyek Magyarország számára elfogadhatatlanok, mivel a végén nem a szennyezők fizetnének, hanem a lakások és az autók után kellene adót fizetni. Ráadásul a rezsicsökkentés eredményeit a terv szétrombolja – tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook posztban részletezte a magyar kormány kifogásait.

„A Bizottság klímavédelmi tervének alacsony a környezetvédelmi hatása, hiszen egy, a háztartásokra kivetett karbonadó okozta áremelés tehát csak minimális mértékben eredményezné a fogyasztás (és így a károsanyag-kibocsátás) csökkenését, a hatása sokkal inkább a családok terheinek drasztikus növekedése lenne” – írta a posztban Szentkirályi Alexandra.
A kormányszóvivő szerint az Európai Unió tagállamai közötti jövedelmi különbségek miatt is méltánytalan lenne a javaslat, és ezért elfogadhatatlan, hogy minden országban minden család fajlagosan ugyanannyit fizessen a károsanyag kibocsátásai után.

A magyar kormány álláspontja szerint az egységes költségek aránytalanul magas terhet rónának az alacsonyabb jövedelmű háztartásokra. „Nem illeszkedne a tagállami szabályokhoz, hiszen az egyes tagállamokban igen különböző fogyasztóvédelmi-, ár- és egyéb szabályozások vannak érvényben az üzemanyagok és különösen a háztartási energia tekintetében. Nincs társadalmi támogatottsága, hiszen az emberek többsége valamennyi tagállamban elutasítja a közös karbonadó bevezetését” – áll a posztban. ”

Forrás:
Gulyás: Elfogadhatatlan az Európai Bizottság friss klímacsomagja; Mandiner; 2021. július 15.
„Kitért arra, hogy a tervről a tagállamoknak egyhangúlag kell dönteniük.”
Magyarország továbbra is Európa egyik legbiztonságosabb országa; kormany.hu; 2021. július 15.