közigazgatás: külföldönpolitika

A héten olvastuk: digitális diplomácia – 2021. augusztus 2.

Szerző: 2021. augusztus 2.No Comments

Kína az egyik vezető „wolf warrior” diplomatáját nevezi ki washingtoni képviselete élére

Sok elemzői latolgatásra, újságírói várakozásra rácáfolt a kínai külügyi tárca múlt heti döntése. A bejelentés szerint ugyanis az ország egyik emblematikus „wolf warrior” diplomatáját nevezik ki a legfontosabb külföldi misszió, a Kínai Népköztársaság washingtoni nagykövetségének az élére. A különösen harcias diplomata hírében álló Csin Kang (Qin Gang) Hszi Csin-ping elnök bizalmasának számít, ami nem meglepő döntés egy olyan időszakban, amikor a két szuperhatalom viszonya az (eddigi) mélypontra süllyedt.

Mint emlékezetes a tavalyi tumultuózus járvány év alatt került be a világ politikai véleményformálóinak szótárába a „wolf warrior diplomácia” kifejezés. Az elnevezés, vagy egy fajta embléma az utóbbi évek hatalmas kasszasikernek bizonyult kínai akciófilmjének címéből ered. A Wolf Warrior a hazafias akciófilmek kínai műfajának emlékezetes darabja. A gyanúsan hollywoodi sémákra épülő történet és „jellemábrázolás” abszolút 21. századi technikai és vizuális megoldásokkal dicsőíti az ellenségnek keményen odacsapó Kínát. A film folytatása még elődjénél is nagyobb siker lett, jól mutatva a kínai közvélemény hangulatának alakulását is. Ahogy a koronavírus járvány kibontakozásával, majd gyors globális szétterjedésével párhuzamosan a Kínával szembeni nyugati geopolitikai ellenszenv immár közegészségügyi narratívával is bővülni látszott, az addig jámbor és halk szavú kínai diplomácia szokatlan keménységgel kezdett reagálni a vádakra.

Valójában persze már korábban is érezhetően „keményedni” kezdett a kínai diplomácia hangvétele, legalábbis az utóbbi 40-50 év megszokott stílusához képest. A járvánnyal felerősödő geopolitikai szembenállások szinte óhatatlanul hozták magukkal a nemzetközi közbeszéd tartalmának és formájának a változásait is. Ahogy a nagypolitika frontvonalának egyértelműen az Egyesült Államok és Kína közötti egyre mélyebb és egyre kiterjedtebb szembenállás kezdett számítani, a figyelem középpontjába került a kínai diplomácia asszertívebb (más megfogalmazások szerint agresszívebb) hangneme is. A kínaiak azt mondják: csupán annyi történt, hogy a sebesen emelkedő ázsiai óriás külügyi politikaformálói megelégelték a méltatlan és összehangolt verbális támadásokat. A kínai fellépés fordulatán meglepődő nyugati véleményformálók által rájuk ragasztott „wolf warrior” jelzőt aztán kifejezetten büszkén vállalták a kínai külügy és a külképviseletek munkatársai.

A kezdeti meghökkenést követően egyre sűrűsödtek a nyugati elemzői- és sajtó elitekben azok a vélemények, amelyek azon aggodalmaskodtak, hogy ez a kemény és nyers hangnem aligha használ majd Kína nemzetközi imázsépítésének. Az új diplomáciai stílus kontra-produktivitására figyelmeztető hangok egyre sokasodtak. Az elmúlt hónapokban a Kína-szakértők többször is felfedezni vélték annak a jeleit, hogy az ország felső vezetése (és természetesen mindenekelőtt az egyre meghatározóbb hatalmi bázisú Hszi Csin-ping elnök) a harcias diplomáciai stílus korrekciója felé hajlik. A washingtoni nagyköveti posztra kinevezett új misszióvezető személye azonban erősen rácáfolni látszik ezekre a várakozásokra. Csin Kang ugyanis, aki hosszú időn át vezette a külügyminisztérium sajtószóvivői részlegét, már a „wolf warrior” jelző feltalálása előtt is híres-hírhedt volt a néha kifejezetten érdes válaszairól és kommentárjairól. Bár az új nagykövet szűzbeszédében a mellett tett hitet, hogy az USA és Kína közötti viszonyt a „régi kerékvágásba” kell visszazökkenteni, valójában a „farkas harcos” külügyi emberek előképének tekinthető Csin aligha fogja visszahozni az 1980-as és 90-es évek monoton és szürke kínai diplomata-beszédét. Kinevezése erre a kulcsfontosságú posztra arra utal: amikor a közelmúltban Hszi Csin-ping a kínai soft power erősítésére (a megbízható, tiszteletre méltó Kína imázsának terjesztésére) biztatott, akkor nem a behódolás járhatott az eszében.
China names „wolf warrior” diplomata s new ambassador in Washington; Digital Journal; 2021. július 28.

Összeállította és szemlézte: dr. Nyáry Gábor