Skip to main content
informatikaközigazgatás: magyarUncategorized

„Kódolj határok nélkül!” címmel ismét programozó versenyt hirdet középiskolásoknak a Belügyminisztérium és a NISZ Zrt.

Szerző: 2021. október 10.No Comments

„A Belügyminisztérium és a NISZ Zrt. harmadik alkalommal hirdeti meg nyílt forráskódú programozó versenyét „Kódolj határok nélkül!” címmel. Az egyre népszerűbb verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében. A nyertesek a dicsőség mellett értékes tárgyi nyereményekben részesülnek, emellett gyakornoki programlehetőségek is megnyílnak számukra.

A kezdeményezés sikerét tükrözi, hogy a bajnokság második évében a középiskolai nevezések száma megduplázódott és sok diák újra próbára tette tudását a megmérettetésen. A versenyzők szerteágazó ismeretekre tettek szert és látványosan bővültek a visszatérő vetélytársak szakmai tapasztalatai. A program idei újdonságaként a szervezők a felkészülést minta feladatsorokkal is segítik, melyek a verseny.nisz.hu weboldalon érhetők el. A nevezésre 2021. november 1-ig szintén ezen a felületen nyílik lehetőségük a 3 fős csapatoknak. A próbatételre a középiskolák 9-13. osztályos tanulói nevezhetnek.

Az első három helyezett csapat tagjai értékes tárgyi nyereményekben részesülnek, a felkészítő tanárok pedig szakmai támogatást kapnak tudásuk bővítéséhez. Mindemellett ösztöndíj és gyakornoki program várja a legrátermettebb diákokat.

A középiskolai bajnokság keretében 2021 novemberében két online fordulóra kerül sor, majd a legeredményesebb 10 csapat továbbjut a 2022. januári, 24 órás országos döntőbe. A döntő eseményén – amennyiben ezt a járványhelyzet lehetővé teszi – személyesen vesznek részt a diákok és a legügyesebb 3 csapat 15-15 percben, részletesen is bemutathatja elkészült munkáját. Közülük a szakmai zsűri által a leginkább kreatívnak és legjobban kivitelezettnek ítélt alkotást fejlesztő tanulók nyerik a „Kódolj határok nélkül!” 2022-es középiskolai versenysorozatát.

A végső, 24 órás küzdelem során a csapatoknak egy előre meghatározott nyílt forráskódú keretrendszerben kell fejleszteniük a helyszínen meghatározott, a közigazgatásban létező, valós feladat megoldására irányuló alkalmazást.

A szervezők 2022 tavaszán a felsőoktatási kategóriában is meghirdetik a „Kódolj határok nélkül!” nyílt forráskódú programozó versenyt.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. Az idén 10. születésnapját ünneplő NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban.

További részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatóak.”

Forrás:
Nevezés indul! „Kódolj határok nélkül!” címmel ismét programozó versenyt hirdet középiskolásoknak a Belügyminisztérium és a NISZ Zrt.; NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.; 2021. október 5.