Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyartechnikatudomány

A világ egyik legerősebb szuperszámítógépét telepítik egy használható magyar nyelvi modell (mint a GPT-3) megalkotására

Szerző: 2021. október 24.No Comments

„Ha valóban a tervek szerinti teljesítménnyel áll munkába, a rendszer a világ legerősebbjei közé tartozhat majd.

Komoly bejelentéssel rukkolt elő a Balatonfüreden jelenleg is zajló Infotér konferencia nulladik napján az innovációs és technológiai miniszter. Az ITM-et irányító Palkovics László ugyanis egy olyan szuperszámítógép hazai telepítését harangozta be, amely a képességei alapján a jelenlegi mezőnyt tekintve Európában kimagasló, de világszinten is top10-es versenyző lehet.

Nyelvében él a bank

A minisztérium mellett a megvalósításban oroszlánrészt vállal az OTP Bank. A pénzintézet digitális fejlesztésekért felelős vezetője szintén felszólalt a rendezvényen. Csányi Péter rámutatott arra, hogy ma már a bankoknak is technológiai vállalatként kell meghatározni magukat, és erről a területről érkező konkurenciával kell megküzdeniük. A legnagyobb hazai bank ezért is vállalkozik a minisztériummal közösen egy ilyen nagy projektre.

A tervek szerint a rendszer már jövő év közepére készen állhat az indulásra két magyarországi helyszínen. A feladata pedig az lenne, hogy mesterségesintelligencia-algoritmusok számára használható magyar nyelvi modult alkosson. Ennek azért van jelentősége, mert általában az MI kutatásánál, fejlesztésénél – teljesen érthető módon – először a világnyelvekre, különösen az angolra fókuszálnak. Ez viszont az olyan kevés ember által beszélt nyelveknél mint amilyen a magyar is, nagy hátrányt jelent bármilyen szövegértésre, hangfeldolgozásra épülő alkalmazás lokalizálásánál.

A megállapodás keretében a legkorszerűbb, mesterséges intelligencián alapuló öntanuló magyar nyelvi modell fejlesztése valósul meg, amely egyebek mellett a telefonos ügyfélszolgálatokon képes kezelni akár teljes banki folyamatot. A magyarul bevitt adatokat a szuperszámítógép képes lesz a mindennapi élet egyéb területein is alkalmazni, például az oktatásban, a kutatás-fejlesztésben, a piaci szektorban – sorolta a miniszter. Hozzátette: a számítógép kínálta lehetőségeket többek között állami szereplők, egyetemek valamint a kis- és közepes vállalkozások számára is elérhetővé kívánják tenni.

Az ezüst is szépen csillog

A beszámolók alapján Magyarország első toplistára pályázó szuperszámítógépes rendszerének maximális számítási kapacitása 37,5 petaflops lenne. Ugyan Palkovics a mai bejelentéskor Európa leggyorsabb szuperszámítógépeként beszélt a jövőre megépítendő hazai eszközről, a top500.org rendszeresen, legutóbb idén nyáron frissített listája szerint Németországban már most működik egy 44,1 petaflopsos konfiguráció. Ettől függetlenül, ha közben más erősebb rendszer nem áll munkába, a hazai szuperszámítógép a kontinens mezőnyében a második, a világon pedig az igencsak előkelő 9. helyet foglalhatná el.”

Forrás:
Szupererős szuperszámítógépet gründol az ITM az OTP-vel; Bitport.hu; 2021. október 19.
Háttér: TOP500
Generative Pre-trained Transformer 3 (GPT-3); Wikipédia (A bejelentett magyar rendszer (rendszer=modell) ebbe a típusba fog tartozni.)
Szerkesztői megjegyzés: A bejelentésben nem a szuperszámítógép a lényeg. Az csak annyiban fontos, hogy a gép által biztosított számítási kapacitásra támaszkodva ki fogják dolgozni a magyar nyelv modelljét. Ennek léte az Mi által meghatározott világban életbe vágóan fontos, amennyiben továbbra is az anyanyelvünkön szeretnénk kommunikálni.