Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatikatörvények, határozatok

Adatváltozás-kezelési szolgáltatás: könnyebb lesz a személyi adatokkal és a közművekkel kapcsolatos ügyintézés

Szerző: 2021. november 13.No Comments

„ Sőt, lehet büntetlenül máshol is lakni – bizonyos feltételekkel -, mint ahol az ember állandó lakcíme van.

Az Országgyűlés még kedden fogadta el az adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetésével, továbbá az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt (a kormány javaslatára, 133 igen, 12 nem és 35 tartózkodó szavazattal).

Eszerint 2022. január 1-jétől bevezetik az adatváltozás-kezelési szolgáltatást, így a kormányablakok ügyfélszolgálatain és az elektronikus ügyintézés során is egyszerűbb lesz az állampolgárok számára az adatváltozásaikkal kapcsolatos ügyintézés és a közművek átírása.

Az ügyfelek a jövőben a kormányablakban, illetve elektronikusan is kezdeményezhetik, hogy az állami nyilvántartásokban tárolt név-, cím-, valamint kapcsolattartási adataik változása esetén értesítést kapjanak azok a közművek, telekommunikációs cégek, amelyekkel szerződéses jogviszonyban állnak.

Arra is lehetőség lesz, hogy az ügyfél értesíthesse az általa megjelölt szolgáltatókat, hogy halála esetén ki az a személy, akivel fel kell venniük a kapcsolatot.

Módosul a lakcímbejelentés szabályozása is. Míg a jelenlegi büntetőjogi szabályozás szerint „intellektuális közokirat-hamisítást” követ el az, akinek az esetében a lakcímbejelentés nem felel meg a valós, életvitelszerű ott lakásnak, a jövőben ez nem minősül majd bűncselekménynek, ha saját tulajdonú ingatlanról van szó, vagy ha a szállásadó tudtával és hozzájárulásával történik.”

Forrás:
Könnyebb lesz a személyi adatokkal és a közművekkel kapcsolatos ügyintézés; Infostart; 2021. november 10.
Lásd még: „Adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetése projekt” (AVSZ);IdomSoft Zrt.
Adatváltozás-kezelési szolgáltatás; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ)