informatikaközigazgatás: magyarművelődés

Így használják a virtuális és kiterjesztett valóság technológiáit az orvosképzésben

Szerző: 2021. november 14.No Comments

„A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Szimulációs Oktatási Központja a régi főépület IV. emeletén 280 négyzetméteren működik 2015 óta. A most kezdődött fejlesztés eredményeként a központ hasznos alapterülete több mint hatszorosára, 1700 négyzetméterre bővül, ahol ultramodern szimulációs oktatási központ kap helyet, tájékoztatta az egyetem szerdán a szerkesztőségünket.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Szimulációs Oktatási Központ elsődleges feladata a graduális és posztgraduális képzésben résztvevő orvostanhallgatók, orvosok, valamint az egészségtudományi képzésben résztvevők manuális és kommunikációs készségeinek fejlesztése, és ezzel a klinikai oktatási programok teljeskörű támogatása.

Ahogy arról az egyetem tájékoztatott, a Szimulációs Oktatási Központ tevékenysége iránti igény évről-évre emelkedik, jelenleg szemeszterenként közel 1.500 kontaktóra zajlik itt. Ezért vált szükségessé a terület növelése, s ezzel együtt a szimulációs oktatásban használt eszközpark modernizálása, megújítása.

A központban kialakítanak egy olyan tanműtőt, melyben valós orvosi eszközökkel műtétek végezhetők el oktatási vagy demonstrációs célzattal – közölte szerdán a PTE. – A tanműtő széleskörűen képes támogatni az orvostudományi vonatkozású kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket is.

Hozzátették: szintén a Szimulációs Oktatási Központban kap helyet a fogorvostudományi képzést támogató 25 fogászati fantomlabor munkaállomás is, és újdonság lesz a virtuális és kiterjesztett valóság (VR/AR) technológiáit is felvonultató tanlabor, ahol a legfejlettebb megjelenítő eszközök segítségével valósul meg az egészségtudományi és orvosképzés. Az egyetem azt is elárulta, hogy a kommunikációs készségek oktatását biztosító termeket valósághűen berendezett rendelőként, illetve kórteremként alakítják ki, míg a műveleti medicina koncepcióhoz tartozó egység a műveleti környezetben zajló prehospitális ellátás magas szintű oktatását teszi lehetővé.

Ezeken túl fejlesztik az oktatást támogató audiovizuális rendszert, amely nemcsak az oktatási tartalmak rögzítését és lejátszását, hanem az abból történő digitális tananyagfejlesztést is nagyban elősegíti majd.

Az egyetem úgy véli, hogy a projektbeli fejlesztés eredményeként a PTE Általános Orvostudományi Kar interdiszciplináris szemléletű Szimulációs Oktatási Központja nemcsak regionálisan lesz egyedülálló intézmény, hanem a modern orvostechnológia európai-, illetve világszínvonalú oktatására is alkalmassá válik.”

Forrás:
Így használják a virtuális és kiterjesztett valóság technológiáit; Origo; 2021. november 10.