Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Német digitális kormányzat – nyílt forráskódú szoftverek és digitális szuverenitás Schleswig-Holsteinben

Szerző: 2021. november 21.november 22nd, 2021No Comments

„Schleswig-Holstein nyílt forráskódra szeretne áttérni a közigazgatásban és az iskolákban. Jan Philipp Albrecht digitalizációért felelős miniszter a c’t-nek adott interjúban elmagyarázza, hogyan kell ennek működnie.

Schleswig-Holstein szövetségi tartomány a közszférában nyílt forráskódú szoftvereket kíván használni. Ez már régi törekvése a német szövetségi kormánynak és az egyes tartományi kormányoknak is, mert szeretnék csökkenteni függést a hagyományos, zárt, tulajdonosi szoftverektől, elsősorban a Microsoft termékeitől. Azonban Schleswig-Holstein az egyetlen idáig, amely teljesen meg kíván szabadulni ezektől, a teljes váltást jelölve meg hosszú távú célként. A tartományi kormányt adó koalíció 2017-es programjába a Szövetség ’90/Zöldek programjából került be ez a követelés.
Időközben Jan Philipp Albrecht (Szövetség ’90/Zöldek), aki a kormányban az energiaügyi átmenetért, mezőgazdaságért, környezetvédelemért, természetvédelemért és digitalizálásért felelős mnisztériumot vezeti, bejelentette, hogy 2026 végére le akarja cserélni a Microsoft Office-t Libre Office-ra, később pedig a Windows-t Linuxra – az állam mind a 25 000 közalkalmazottjának és alkalmazottjának számítógépén, beleértve a tanárokat is. Az alábbi interjúban elmagyarázza, hogy mit remél a váltástól, milyen problémákat kell még megoldani, és Schleswig-Holstein mit szeretne másképp csinálni, mint München városa, ahol a hasonlóan ambiciózus LiMux nyílt forráskódú projekt megbukott.

c’t: Albrecht úr, a közigazgatást nyílt forráskódú szoftverre szeretné átállítani, de ehhez az interjúhoz a Cisco Webex, zárt és tulajdonosi szoftver, konferenciaprogramot használja. Miért?

Jan Philipp Albrecht: Jelenleg a hivatali autómban vagyok, ezért a telefont használom az interjúhoz. Ez az egyetlen funkció, amely még nem aktív a Jitsi konferenciarendszerünkön. Ezt még csak teszteljük. Azonban általánosságban elmondható, hogy a közigazgatási videokonferenciák 90 százalékát már Jitsivel, azaz nyílt forráskódú programmal folytatjuk.

c’t: Schleswig-Holstein az egyetlen szövetségi tartomány, amely teljesen le akarja váltani a zárt, tulajdonosi programokat nyílt forráskódú programokkal. Mi ennek az oka?

Jan Philipp Albrecht: Elértük a korlátainkat a védett szoftverekre vonatkozó szerződésekkel. Először is, anyagilag, mivel a licencdíjak az elmúlt néhány évben tovább emelkedtek. Másodszor, a közigazgatás digitalizálásával kapcsolatos céljaink tekintetében. A nyílt forráskód egyszerűen nagyobb rugalmasságot kínál számunkra. Ugyanakkor a nyílt forráskód minden előnye érvényesül: szuverenitás, adatbiztonság és adatvédelem.

c’t: Mondana egy konkrét példát nyílt forráskódú szoftverekre, amelyek rugalmasabbá tesznek?

Jan Philipp Albrecht: A járvány idején gyorsan tudtuk növelni a videokonferencia-kapacitásainkat, mert már előkészítettük a Jitsi-alapú nyílt forráskódú rendszert. Sok más ország olyan zárt rendszer csapdájába esett, amelyet nem tudtak gyorsan kiterjeszteni. Második példa az oktatási portálunk: Mivel áttértünk a nyílt forráskódra, rugalmasan alakíthatjuk ki a felületet, és tetszés szerint kombinálhatjuk a szolgáltatásokat.

c’t: Ennek ellenére egyetlen másik tartomány kormánya sem döntött még a védett szoftverek elhagyása mellett. Miért nem követik önöket a többiek?

Jan Philipp Albrecht: Más tartományokat is inspiráltunk már. Például most már van nyílt forráskódú stratégiája Brémának, Hamburgnak és Szász-Anhaltnak. Közcélú informatikai szolgáltatónk, a Dataport pedig egyre több megkeresést kap más szövetségi államokból, akik az egyes alkalmazásokat szertnék átvenni.

c’t: A Microsoft Office-t 2026 végére teljesen le akarják cserélni Libre Office-ra. Meddig jutottak el a projekt megvalósításában?

Jan Philipp Albrecht: Informatikai részlegünkön két éve teszteljük a Libre Office-t. A tapasztalatunk pedig egyértelmű: működik. Ez vonatkozik például a megjegyzésekkel ellátott Microsoft Word dokumentumok szerkesztésére is. A Libre Office és a német e-közigazgatási dokumentumplatform elektronikus dokumentumaihoz (E-akten) használt szoftverünk közötti interfész immár hat hónapja stabilan működik. Más hatóságok jelenleg tesztelik a Libre Office használatát, de még mindig van néhány leküzdendő akadály a széleskörű közigazgatási bevezetés előtt. Példa erre az akadálymentes dokumentumok létrehozása.

c’t: Az E-Akte mellett számos egyéb közigazgatási alkalmazást használnak. Mindegyiket kompatibilissé teszi a Libre Office-val a jövőben? Vagy egyes részlegek továbbra is használni fogják a Microsoft Office-t?

Jan Philipp Albrecht: 2026 végére mindent meg akarunk változtatni. A végén előfordulhat, hogy vannak olyan területek, ahol a szoftver annyira különleges, hogy nem tudjuk megcsinálni. De ez csak a munkák nagyon kis részét érinti.

c’t: A helyileg telepített Libre Office mellett a Dataport Phoenix projektjével egy böngészőalkalmazás-csomagot is szeretnének bevezetni. Ide tartozik a nyílt forráskódú Only Office is. Miért két akarnak két irodai szoftvercsomagot használni?

Jan Philipp Albrecht: Kezdetben a Libre Office-ra hagyatkozunk. A jövőben azonban a munka 80, 85 százaléka a böngészőben zajlik majd.

c’t: Ez azt jelenti, hogy mindkét alkalmazást egyszerre fogják használni? Nem elég bonyolult ez? A felhasználói felületek eltérőek, és mindig át kell gondolni, hogy mit és hol nyitunk meg.

Jan Philipp Albrecht: Egyes területeken érdemes lesz fenntartani a párhuzamos használatoz. De ezt nem nevezném bonyolultnak. A megoldások interoperábilisak lesznek. Például létrehozhat egy összetett prezentációt a Libre Office segítségével, majd szerkesztheti és lejátszhatja a böngészőben.

c’t: A specializált közigazgatási alkalmazásoknak, például az E-Akte szoftvereinek szintén kapcsolatba kell lépniük a böngészőben futó irodai alkalmazással. Nem kíván ez óriási integrációs erőfeszítést?

Jan Philipp Albrecht: Igen, ezek azok az integrációs integrációs problémák, amelyeket még meg kell oldanunk.

c’t: A Microsoft Office mellett a Windowst is le akarják cserélni Linuxra. Ennek az időpontját még nem jelentették be. Miért nem?

Jan Philipp Albrecht: Ez erőforrás kérdése. A Libre Office és a Project Phoenix jelenti az első fontos lépéseket. De már próbáljuk a Linuxot is. Ez ugrás lesz számunkra a nagyobb digitális szuverenitás felé. Továbbá a Windows 11 magas hardverigénye miatt problémánk lenne a régebbi számítógépekkel. Ha a Linuxot választjuk, akkor ez a probléma nem merül fel.

c’t: Melyik Linux disztribúciót használják?

Jan Philipp Albrecht: Kutatásink során arra a következtetésre jutottunk, hogy van öt fő disztribúció, amely alapvetően megfelel a céljainknak. A következő lépésben pályázatot írunk ki egy Linux-munkaállomás és fenntartása szolgáltatásként való megvalósítására. Tehát ez egy átlátható verseny lesz.

c’t: München városa megpróbált megválni a Windowstól és az MS Office-tól, ahogyan azt önök is tervezik, de néhány év múlva visszatért a Microsofthoz. Milyen tanulságokat vont le ebből?

Jan Philipp Albrecht: Mi másképpen, jobban valósítjuk meg az áttérést. Hosszú átmeneti szakaszokat tervezünk, párhuzamos használattal. Lépésről lépésre vezetjük be a nyílt forráskódot ott, ahol a részlegek készen állnak. Ezzel megteremtjük a további változások alapját is, mert az emberek látják, hogy működik.

c’t: Mi lesz a költségekkel? Olcsóbb lesz a nyílt forráskód az adófizetők számára, mint a zárt, tulajdonosi szoftver – vagy drágább?

Jan Philipp Albrecht: Feltételezem, hogy a költségek nagyjából azonosak lesznek. De a nyílt forráskóddal nagyobb rugalmasságot, nagyobb szuverenitást és nagyobb biztonságot kapunk ugyanazért a pénzért. Ezért nekünk megéri.

c’t: Ez továbbra is érvényes lesz akkor, ha a szövetségi kormányzat egy nagy közigazgatási felhőt hoz létre Microsoft alapokon? Jelenleg a Szövetségi Pénzügyminisztérium támogatja ezt. Ha Schleswig-Holstein az egyetlen tartomány, amely nem vesz részt ebben, akkor a nyílt forráskód viszonylag drága speciális megoldássá válhat.

Jan Philipp Albrecht:Nem hiszem, hogy olcsó dolog lenne egy ilyen Microsoft-felhő. Ráadásul még nem dőlt el, hogy a szövetségi kormány valóban megvalósítja. Nem Schleswig-Holstein az egyetlen, amely aggodalmát fejezte ki. Együtt dolgozunk a többi tartománnyal és a szövetségi kormánnyal a közigazgatási informatika vezető testületében az IT tervezési tanácsban (IT-Planungsrat) egy digitálisan szuverén, német közigazgatási felhőn. Nem csak a költségekről van szó, hanem az európai szoftveripar megerősítéséről is. A jövőben a digitális szuverenitást kell előtérbe helyeznünk. Ezt várjuk el a következő szövetségi kormánytól is.”

Forrás:
Schleswig-Holsteins Digitalminister Albrecht über den Wechsel zu Open Source; Niklas Dierking, Christian Wölbert; c’t Magazin/heise online; 2021. október 26.
Lásd még: Jan Philipp Albrecht; Wikipédia
IT-Planungsrat
Dataport
Jitsi; Wikipédia
E-Akte Bund; Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat (BMI)