Európai Unióközigazgatási informatikapolitikatávközléstechnikatudomány

Az Európai Parlament támogatja az uniós szervezetek biztonságos kommunikációját biztosító műholdas rendszer kiépítését

Szerző: 2023. február 19.No Comments

„*Biztonságos kommunikációs infrastruktúra az uniós kormányzati szervek és a sürgősségi segélyszolgálatok számára
* Az EU stratégiai autonómiájának és biztonságának megerősítése
* Oroszország Ukrajna elleni háborúját követően fokozódnak a kibertámadásokkal kapcsolatos fenyegetések

Az IRIS² európai távközlési műholdak új hálózata 2024-től fog működni, miután a Parlamenttől kedden zöld utat kapott.

A 2,4 milliárd eurós költségvetés lehetővé teszi az EU számára a rezilienciát, az összekapcsolhatóságot és a műholdas biztonságot szolgáló új infrastruktúra (IRIS²) létrehozását, amely Európa első, több pályás műholdrendszere. Az új műholdak biztonságos kommunikációs infrastruktúrát biztosítanak majd az uniós kormányzati szervek és ügynökségek, a sürgősségi segélyszolgálatok és az európai képviseletek számára szerte a világon.

A rendszer biztosítani fogja az EU stratégiai autonómiáját a biztonságos kormányzati kommunikáció terén, tekintettel arra, hogy a kiberbiztonsági fenyegetések egyre fontosabbak, különösen Oroszország Ukrajna elleni háborúját követően.

Az uniós miniszterekkel folytatott tárgyalások során az európai parlamenti képviselők gondoskodtak a rendszer környezetvédelmi rendelkezéseinek és fenntarthatóságának megerősítéséről, megelőzve az űrszemét terjedését és a fényszennyezést, valamint kompenzációt biztosítva a rendszer működéséből származó kibocsátások ellensúlyozására.

Idézet

„Létrejönnek az európai IRIS² műholdak. A mai szavazás lehetővé teszi Európa számára, hogy megerősítse autonómiáját a világűrben” – nyilatkozta Christophe Grudler (Renew, FR), a javaslat előadója „Ezek a műholdak hasznosak lesznek a kormányok, de a polgárok számára is, mivel az internetet a legkevésbé összekapcsolt területekre juttatják el. Örömömre szolgál továbbá, hogy ezek jó példával járnak majd az űrkutatás és a környezeti fenntarthatóság terén, amint azt az Európai Parlament kérte” – tette hozzá.

Következő lépések

Azt követően, hogy a Parlament 603 szavazattal 6 ellenében, 39 tartózkodás mellett jóváhagyta a szöveget, a Tanácsnak hivatalosan el kell fogadnia a szöveget, mielőtt azt aláírnák és kihirdetnék a Hivatalos Lapban.

Háttér

A digitális és ökológiai kettős átállás összefüggésében a műholdas kommunikáció stratégiai eszközzé válik a kormányok és a civil társadalom számára egyaránt. A földfelszíni hálózatok kiegészítéseként hozzájárulhat a zökkenőmentes digitális kommunikációhoz, még akkor is, ha ezek a hálózatok hiányoznak vagy megszakadnak.

Az EU jelenleg nem rendelkezik olyan célzott infrastruktúrával (beleértve az űr- és földi szegmenseket is), amely műholdas kommunikációs szolgáltatásokat nyújtana a kormányoknak, a gazdaságnak és a civil társadalomnak. Az EU számos globális partnere és versenytársa fektet be ilyen képességekbe. Az Európai Bizottság 2022. február 15-én javaslatot terjesztett elő az uniós kommunikációs szolgáltatások rezilienciájának a közpartnerségi modellen alapuló, több keringési pályán alapuló (űr- és földi szegmensekkel egyaránt rendelkező) konnektivitási infrastruktúra fejlesztése és működtetése révén történő javítására.

További információ
* Adopted text (14.02.2023)
* Video of the plenary debate (13.02.2023)
* IRIS² – the new secure satellite constellation
* Press conference with rapporteur and Commissioner Breton (14.02.2023)
* Committee on Industry, Research and Energy
* Procedure file
* EP research: 2023-2027 EU secure connectivity programme: Building a multi-orbital satellite constellation

Forrás:
MEPs back deploying new EU satellites to protect government communications; European Parliament; 2023. február 14.