Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönpolitikatechnikatudomány

Megkezdődött a NATO történetének legnagyobb űrprojektje

Szerző: 2023. február 19.No Comments

„Szerdán (2023. február 15-én) 16 szövetséges tagállam, valamint Finnország és Svédország új kezdeményezést indított, amely át fogja alakítani azt, ahogy a szervezet gyűjti és felhasználja az űrből származó adatokat, jelentősen javítja a NATO hírszerzési tevékenységét, és alapvető támogatást nyújtva a NATO katonai tevékenységéhez.

Az „Alliance Persistent Surveillance from Space” (APSS) elnevezésű kezdeményezés lényege egy virtuális műholdrendszer – az „Aquila” – létrehozása, amely nemzeti és kereskedelmi űreszközökből, például műholdakból fog áll, kihasználva a kereskedelmi űrtechnológia legújabb vívmányait. Mint ilyen, segít az adatgyűjtés, -megosztás és -elemzés ésszerűsítésében, miközben költségmegtakarítást eredményez.

Mircea Geoană, a NATO főtitkár-helyettese elmondta: „Ez a projekt a polgári-katonai együttműködés nagyszerű példája is, erős eszközt biztosít a hírszerzési eszköztárunknak.”

Luxemburg korai, 16,5 millió eurós hozzájárulása megteremtette ennek a transzformatív kezdeményezésnek az alapjait, és lehetővé teszi a részt vevő országok számára, hogy saját eszközeikkel, adataikkal és/vagy alapjaikkal járuljanak hozzá az Aquilához.

Az űrből származó adatok hatékony integrálása és kiaknázása idővel egyre nagyobb kihívást jelent. Az űripar legújabb technológiáinak kiaknázásával az APSS elősegíti a NATO innovációs programjának előrehaladását, és új platformot kínál a növekvő űriparral való együttműködéshez.

Az APSS fontos eleme a NATO 2019-ben elfogadott átfogó űrpolitikája végrehajtásának.”

Forrás:
16 Allies, Finland and Sweden launch largest space project in NATO’s history; NATO; 2023. február 15.