Skip to main content
Európai Unióinformatikaközigazgatási informatikapolitika

Európai digitális személyazonosság: az Európai Bizottság üdvözli az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa politikai megállapodását

Szerző: 2023. július 2.No Comments

„A Bizottság üdvözli, hogy az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa ideiglenes politikai megállapodást ért el az európai digitális személyazonosság jogi keretére irányuló javaslat főbb elemeiről. E jogi keret központi innovatív eleme a személyes digitális tárca bevezetése, egy biztonságos és kényelmes mobilalkalmazás formájában. Ennek segítségével minden uniós polgár, lakos és vállalkozás megbízható hozzáférést kap mind a köz-, mind a magánszféra által kínált online szolgáltatásokhoz Európa-szerte.

Az európai digitális személyiadat-tárca lehetővé teszi az európaiak számára, hogy a mobilalkalmazások által nyújtott teljes kényelemben ellenőrizhessék személyes adataikat, és ezzel forradalmasítja a digitális azonosítást. Online szolgáltatásokat lehet majd igénybe venni, és a személyes adatok feletti teljes körű ellenőrzés mellett lehet majd megadni a személyazonosító hitelesítő adatokat.

A Bizottság a Digitális Európa program keretében már 46 millió euró összegű befektetést eszközöl négy nagyszabású kísérleti projektbe, amelyekkel széles körben tesztelik az uniós digitális személyiadat-tárca mindennapi használatát olyan területeken, mint a mobil vezetői engedély, az e-egészségügy, a fizetés, valamint az oktatás és a szakmai képesítések. A kísérleti projektek 2023. április 1-jén indultak el, és segítenek kiszélesíteni a tárca műszaki lehetőségeit.

Annak érdekében, hogy a tagállamok a rendeletben meghatározott határidőre készen álljanak az európai digitális személyiadat-tárca bevezetésére, a Bizottsággal együttműködésben egy olyan technikai eszköztárat dolgoznak ki, amelynek segítségével létre lehet hozni az európai digitális személyiadat-tárca applikációját. Az eszköztár első változatát 2023 februárjában tették közzé a GitHub-on, és folyamatosan frissítik. Az eszköztárban található követelmények és előírások az európai digitális személyazonossági keretre vonatkozó jogalkotási folyamat lezárását követően kötelező érvényűek lesznek.

Következő lépések

A jogi szöveg ideiglenes politikai megállapodással összhangban történő kiegészítése további szakmai lépéseket igényel. Ezt követően a javaslatot az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia, majd elfogadása után az európai digitális személyazonossági keret a Hivatalos Lapban való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba.

Háttér-információk

A 2030-ig tartó időszakra szóló digitális évtized szakpolitikai programja határozza meg Európa törekvéseit a 2030-ig megvalósítandó digitális transzformáció tekintetében. Az európai digitális személyiadat-tárca támogatja a digitális évtized céljainak elérését. 2030-ra valamennyi kulcsfontosságú közszolgáltatásnak online is elérhetőnek kell lennie, és minden polgár számára lehetővé kell tenni, hogy hozzáférjen online egészségügyi dokumentációjához, valamint mindenkinek lehetőséget kell adni a biztonságos, a magánélet védelmét erősítő digitális azonosítás használatára.

Az európai digitális személyiadat-tárca a megbízható digitális személyazonosság határokon átnyúló meglévő jogi keretére, az európai elektronikus azonosításra és bizalmi szolgáltatásokra vonatkozó kezdeményezésre (eIDAS-rendelet) épít. A 2014-ben elfogadott rendelet megteremti az alapját a határokon átnyúló elektronikus azonosításnak, hitelesítésnek és weboldal-hitelesítésnek az EU-n belül.

A továbbfejlesztett keretre vonatkozó bizottsági javaslat, amellyel kapcsolatban a társjogalkotók ma politikai megállapodásra jutottak, javítani fogja a hatékonyságot, és ki fogja terjeszteni a biztonságos és kényelmes digitális személyazonosság előnyeit a magánszektorra és a mobilhasználatra.

További információk

Európai digitális személyazonosság – Kérdések és válaszok

Európai digitális személyazonosság – Tájékoztató

Az európai digitális személyazonosságról szóló rendelet

Az európai digitális személyazonosságról szóló ajánlás 

Az eIDAS honlapja

Jelentés az eIDAS-rendelet értékeléséről

Idézet(ek)

„Az európai digitális személyiadat-tárca használata a személyes digitális dokumentumok kezelésének kényelmes és biztonságos módja lesz, és nap mint nap hozzáférést biztosít mind a köz-, mind a magánszféra által kínált online szolgáltatásokhoz. Mindannyian ellenőrzést gyakorolhatunk személyes adataink felett, és könnyen megoszthatjuk azokat egy alkalmazáson keresztül. Európa a biztonság, a magánélet védelme és a kényelem révén halad előre a digitális évtized útján.” – Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök – 29/06/2023

„Az uniós digitális személyiadat-tárca forradalmasítja az európai polgárok és vállalkozások online szolgáltatásokkal való kapcsolatát azáltal, hogy zökkenőmentesen integrálja a kényelmet, a biztonságot és a magánélet védelmét. Segítségével a polgárok ellenőrzést gyakorolhatnak adataik felett, és megerősíti technológiai szuverenitásunkat is. Ez az innovatív megoldás azáltal, hogy átlátható és biztonságos keretet biztosít, egyben garancia arra is, hogy személyes adataink nem kerülnek rossz kezekbe a digitális világban való barangolás során.” – Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos – 29/06/2023”

Forrás:
A Bizottság üdvözli az uniós digitális személyiadat-tárcáról, azaz Európa első megbízható és biztonságos digitális személyazonosító alkalmazásáról szóló ideiglenes politikai megállapodást; Európai Bizottság; 2023. június 29.