Skip to main content
jogközigazgatás: magyarpolitikaszakirodalomtársadalom

A helyi önkormányzatok Alkotmánybíróság előtti jogvédelme, különös tekintettel az alkotmányjogi panasz jogintézményére

Szerző: 2023. november 25.No Comments

„..Az értekezés megírása során döntően könyvtári forrásokra támaszkodtam, és a klasszikus, jogtudományi típusú (normatív, illetve dogmatikai) megközelítést alkalmaztam. Egyéb közigazgatástani, településtani vagy politikatudományi vizsgálati módszereket és eredményeket azokban az esetekben használtam fel, amikor valódi magyarázó erő társult azokhoz. Kutatásom alatt több ország vonatkozásában áttekintettem a helyi önkormányzatokra vonatkozó szabályozást. Mivel mind az önkormányzatok, mind az Alkotmánybíróság kapcsán igaz az, hogy a német dogmatikában kimunkált eredmények hatottak a magyar jogalkotóra, ezért dolgozatomban legfőképpen ezeket ismertettem. A német párhuzamok felhívása azért sem mellőzhető, mert az Alkotmánybíróság megalakítása óta viszonyítási pontként tekint a német Alkotmánybíróságra (Bundesverfassungsgericht). E tekintetben tehát a jogösszehasonlítás is szerepet kapott.

Kutatásaim során arra kerestem a választ, hogy:
– a helyi önkormányzatok Alkotmánybíróság előtti jogvédelmének milyen eszközei vannak,
– ezek a jogvédelmi eszközök mennyire hatékonyak,
– hogyan alakult a joggyakorlat az alkotmányjogi panasz terén a jogi környezet változásával,
– a joggyakorlat alakulásából milyen következtetések vonhatók le, milyen új megállapítások, összefüggések tárhatók fel,
– szükséges-e javaslatot tenni a jogszabályi környezetet módosítására a helyi önkormányzatok hatékonyabb alkotmánybírósági jogvédelme érdekében…”

Forrás:
A helyi önkormányzatok Alkotmánybíróság előtti jogvédelme, különös tekintettel az alkotmányjogi panasz jogintézményére; Nagy Attila Mihály; Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Jog- és Államtudományi Doktori Iskola; A védés időpontja: 2023-XI-30 14:00, helye: PPKE JÁK Dékáni Tanácsterem
A doktori dolgozat letöltése PDF-ben