Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikapolitika

Schleswig-Holstein, Németország legészakibb tartománya megkezdi a Microsoft Office-ról a LibreOffice-ra való átállást

Szerző: 2024. április 7.No Comments

„Schleswig-Holstein, Németország legészakibb tartománya megkezdi a Microsoft Office-ról a LibreOffice-ra való átállást, és azt tervezi, hogy az önkormányzati feladatok ellátására használt 30 000 PC-n Windowsról Linuxra vált. Mindezt a tartományt 2017 óta vezető miniszterelnök, Daniel Gunther jelentette be.

Szavai szerint a függetlenség volt az egyik fő motiváció a nyílt forráskódú szoftverekre való átálláshoz. „Független, fenntartható, biztonságos: Schleswig-Holstein úttörő régió lesz, és az első tartomány, amely digitálisan szuverén informatikai munkahelyeket hoz létre a tartományi közigazgatásban. A LibreOffice nyílt forráskódú szoftver általános irodai megoldásként való bevezetéséről szóló kormányhatározattal zöld utat adtunk a teljes digitális szuverenitás felé tett első lépésnek, amelyet további lépések követnek.” – nyilatkozta Daniel Gunther. A miniszterelnök bejelentésében az adatbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak is előtérbe kerültek, különösen azok az adatok, amelyek más országokba kerülhetnek. Még 2021-ben – amikor az átállási tervek először készültek – a Windows 11 hardverigénye is felmerült, mint a Microsofttól való eltávolodás oka.

Az előző tartományi digitális miniszter, Jan Philipp Albrecht 2021-ben azt mondta, hogy Schleswig-Holstein 2026 végéig 25 ezer PC-n áll át a LibreOffice-ra. A Windows 10 leváltására egyáltalán nem volt dátum, és több Linux disztró is szóba került. De a nyílt forráskódú irodai szoftvercsomagra és operációs rendszerre való átállás nem az egyetlen eleme Schleswig-Holstein nyílt forráskódú stratégiájának: a LibreOffice-ra, majd később Linuxra való átállás, valamint az ezek együttes működtetésére irányuló törekvés csak három a hat pillér közül, amelyeket Gunther a bejelentésében ismertet. Az állam e-mail szerverei, címjegyzéke és telefonos szoftverei szintén nyílt forráskódúvá válnak.

A nyílt forráskódú dokumentumkezelő szoftvereket népszerűsítő The Document Foundation közösségért felelős vezetője, Mike Saunders elmondta, hogy a LibreOffice-ra való áttérés a tervek szerint „nagyon rövid távú” és kötelező lesz. „A LiMux 2004-ben indult, és 2013-ban érte el a csúcspontját, majd leállt, mivel a jövőjéről szóló döntések meghozatalára került sor. A Linux és a LibreOffice azóta jelentősen kiforrott, utóbbi sokkal több kereskedelmi támogatási lehetőséggel, hatalmas Microsoft Office kompatibilitási fejlesztésekkel és az átállást megkönnyítő füles felhasználói felülettel rendelkezik.”

Míg Schleswig-Holstein látszólag sok előrelépést tett és nagy szavak hangoznak el, hasonló forgatókönyvet már láttunk korábban két másik német tartományban is. A legjelentősebb eset az volt, amikor München, Bajorország fővárosa a 2004-ben bevezetett Linuxról visszatért a Windowsra. A váltás nem volt olcsó: Linuxra 61 millió euró volt, a visszaváltás az első becslések szerint 49,3 millió euróba került, de mint szinte minden projekt esetében, az árak néhány hónappal később jóval az előrejelzéseket meghaladóan emelkedtek, és megközelítették a 100 millió eurót. München példáját követve Alsó-Szászország tartomány is a visszafelé váltásról döntött, a Linuxot Windowsra cserélték. Ez a kaland 13 millió euróba került nekik.

Ezek a példák Schleswig-Holstein számára nem jelentenek jót, a stratégia azonban lényegesen másnak tűnik. Sem München, sem Alsó-Szászország nem állt át teljesen a Linuxra, ami olyan kompatibilitási problémákat okozott, amelyek mindkét kormányt arra ösztönözték, hogy visszatérjenek a Windowshoz. München például a Microsoft Exchange-t használta az e-mail szerverekhez, Alsó-Szászország pedig úgy váltott, hogy a terepen dolgozók Windows-t használtak és csak az irodai PC-ken volt Linux.

Saunders kiemelte, hogy „a Linuxra és a LibreOffice-ra való áttérés okai ma már mások, mint 20 évvel ezelőtt. Amikor a LiMux elindult, leginkább a pénzmegtakarítás lehetőségét látták benne. Most sokkal inkább az adatvédelem, a magánélet és a biztonság kerül előtérbe. Gondoljunk csak arra, hogy az Európai Adatvédelmi Biztos (EDPS) nemrég megállapította, hogy az Európai Bizottság Microsoft 365 használata sérti az uniós intézmények és szervek adatvédelmi jogszabályait.” A teljes váltással Schleswig-Holstein talán el tudja kerülni azokat a buktatókat, amelyek más németországi önkormányzatoknál a nyílt forráskódú szoftvereket halálra ítélték. Bár még ha az államnak sikerül is teljesen megszabadulnia a Microsoft-szoftverektől, nincs garancia arra, hogy azok nem térnek vissza valahogyan.”

Forrás:
Microsoft Office-ról LibreOffice-ra vált Schleswig-Holstein tartomány; SG.hu; 2024. április 4.
Lásd korábbi cikkeinket:
Schleswig-Holstein fokozatosan megszabadulna a kereskedelmi szoftverektől; eGov Hírlevél; 2017. október 8.
Német digitális kormányzat – nyílt forráskódú szoftverek és digitális szuverenitás Schleswig-Holsteinben; eGov Hírlevél; 2021. november 21.