Skip to main content
Európai Uniópolitika

Az EU Tanácsa előkészítette az utat a hibrid fenyegetéseket kezelő gyorsreagálású egységek bevetéséhez

Szerző: 2024. május 27.No Comments

„A Tanács a mai napon jóváhagyta a hibrid fenyegetéseket kezelő uniós gyorsreagálású csapatok gyakorlati létrehozására vonatkozó irányadó keretet. Ez pedig megnyitja az utat ahhoz, hogy ezek a csapatok kérésre bevethetők legyenek a hibrid fenyegetésekre és hadjáratokra való felkészülés és az ellenük való küzdelem során.

A hibrid fenyegetéseket kezelő gyorsreagálású csapatok az uniós hibrid eszköztár részeként az egyik olyan kulcsfontosságú eszközt jelentik, amely támogatja az uniós tagállamokat és partnerországokat a hibrid fenyegetések elleni küzdelemben. A stratégiai iránytű egyik legfontosabb célkitűzésének megfelelően testre szabott és célzott rövid távú támogatást fognak nyújtani a tagállamoknak, a közös biztonság- és védelempolitika hatálya alá tartozó misszióknak és műveleteknek, valamint a partnerországoknak a hibrid fenyegetésekkel és hadjáratokkal szembeni fellépéshez.

Az egyre romló biztonsági környezetben, amelyben mind gyakrabban tapasztalható a dezinformációnak, a kibertámadásoknak, a kritikus infrastruktúrák elleni támadásoknak, a migráció eszközként való felhasználásának és a választások rosszindulatú szereplők általi befolyásolásának a jelensége, a hibrid fenyegetéseket kezelő gyorsreagálású csapatok az EU fontos új képességeiként segítik majd az új és az újonnan megjelenő fenyegetésekkel szembeni fellépést.

Háttér

A biztonság és a védelem területére vonatkozó, a Tanács által 2022-ben jóváhagyott stratégiai iránytű olyan uniós hibrid eszköztár kidolgozását szorgalmazza, amely összefogja a hibrid fenyegetések széles körének felderítését és az azokra való reagálást célzó meglévő és lehetséges új eszközöket. Ez magában foglalja a különböző hibrid fenyegetésekhez alkalmazkodni képes, valamint a vonatkozó ágazati nemzeti és uniós polgári és katonai szakértelmet igénybe vevő, hibrid fenyegetéseket kezelő uniós gyorsreagálású csapatok létrehozását.

Forrás:
Hibrid fenyegetések: a Tanács előkészítette az utat a hibrid fenyegetéseket kezelő gyorsreagálású csapatok bevetéséhez; EU Tanácsa; 2024. május 21.