Skip to main content
Európai Uniópolitika

Az EU Tanácsának következtetései a magasabb szintű kiberbiztonsággal rendelkező, reziliensebb Unióról

Szerző: 2024. május 27.No Comments

„A Tanács következtetéseket hagyott jóvá a kiberbiztonság jövőjéről azzal a céllal, hogy iránymutatást nyújtson, és meghatározza a magasabb szintű kiberbiztonsággal rendelkező, reziliensebb Unió kiépítésére vonatkozó elveket.

A kiberbiztonság jelentőségét aligha lehet alábecsülni. Az elmúlt években jelentős mértékben megnőtt a kiberbiztonsági fenyegetések szintje, összetettsége és nagyságrendje is. Ezzel párhuzamosan határozottan fokozódtak a globális geopolitikai feszültségek.

„A kiberbiztonság több szinten működik, garantálva a vállalkozásaink, kormányaink és polgáraink biztonságát. Mindenki megérdemli a biztonságos internetet és az azzal járó nyugalmat. Mindenki megérdemli, hogy biztonságban érezze magát, online és offline egyaránt. Stabil és reziliens digitális világot kell építenünk, proaktív intézkedések és nemzetközi együttműködés útján.” – Petra de Sutter, belga miniszterelnök-helyettes, közszolgálati, távközlési, postaügyi és az állami tulajdonban lévő vállalatokért felelős miniszter

„A mai napon meghatároztuk a magasabb szintű kiberbiztonsággal rendelkező, reziliensebb Unió kiépítésére irányuló következő lépésekre vonatkozó elveket. A jövőben a fő prioritásaink közé kell tartoznia, hogy a végrehajtásra, a harmonizált szabványok elfogadására, a tanúsításra, az ellátási lánc biztonságára, a magánszektorral való együttműködésre, a kkv-k támogatására és a megfelelő finanszírozásra összpontosítsunk.” – Mathieu Michel, a digitalizálásért, a közigazgatás egyszerűsítéséért, a magánélet védelméért és az épületek kezeléséért felelős belga államtitkár

A Tanács a következtetésekben emlékeztet a végrehajtás középpontba állításának, a koordináció és együttműködés megerősítésének, valamint annak fontosságára, hogy az ágazati jogalkotásban elkerüljük a kiberbiztonságra vonatkozó szabályok széttagolttá válását. A Tanács emellett szorgalmazza a kibertérrel kapcsolatos szerepek és felelősségi körök további tisztázását, a kiberbűnözés elleni küzdelem terén való együttműködés megerősítése, valamint a kibertérre vonatkozó válságkezelési keret tervezetének felülvizsgálatát célzó munka elvégzését. Kiemeli ezenkívül a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatásának, valamint az új technológiákból fakadó kihívásoknak való megfelelésnek a szükségességét.

A Tanács a készséghiány megszüntetése érdekében sokszereplős megközelítés alkalmazására – többek között a magánszektorral és a tudományos körökkel való együttműködésre – bátorít. A Tanács a következtetésekben hangsúlyozza a megfelelő finanszírozás szükségességét, kiemelve a magántőke bevonásának fontosságát. Felhívja továbbá a figyelmet a külső dimenzióra, emlékeztetve arra, hogy – az erős nemzetközi ökoszisztéma kialakításához való hozzájárulásként – aktív nemzetközi politikára lenne szükség a harmadik országokkal való együttműködés megerősítése céljából, különösen transzatlanti viszonylatban. A Tanács a megváltozott, fokozódó fenyegetettségi szint tükrében végezetül felkéri az Európai Bizottságot és a főképviselőt, hogy terjesszenek elő egy felülvizsgált kiberbiztonsági stratégiát.

Forrás:
Kiberbiztonság: a Tanács következtetéseket hagyott jóvá a magasabb szintű kiberbiztonsággal rendelkező, reziliensebb Unióról ; Európai Unió Tanácsa; 2024. május 21.