Skip to main content
energiaEurópai Uniófenntartható fejlődéspolitikatársadalomzöld átállás

Értesítés a zöld megállapodással kapcsolatos finanszírozási lehetőségekről – 2024. május

Szerző: 2024. június 2.No Comments

„ Ez a zöld megállapodással kapcsolatos finanszírozási lehetőségekről szóló értesítés legfrissebb száma. A hírlevél havi gyakorisággal jelenik meg, és folyamatosan tájékoztatja Önt azokról a finanszírozási lehetőségekről és kezdeményezésekről, amelyek a fenntartható fejlődést és a klímasemlegességre való átállást támogatják. E számunk lehetőséget kínál arra, hogy Ön is részt vehessen abban a felmérésben, melynek témája az uniós városokban és régiókban megvalósuló körforgásos gazdaság. Abban is segít eligazodni, hogy miként lehet finanszírozást szerezni az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással, a reziliens közlekedéssel és az intelligens mobilitással kapcsolatos helyi és regionális projektekhez. Az alábbiakban sok minden kiderül arról, hogy hogyan veheti igénybe ezeket a kezdeményezéseket.

1. OECD-felmérés az uniós városokban és régiókban megvalósuló körforgásos gazdaságról – Töltse ki Ön is a kérdőívet!

Szívesen támogatja városa vagy régiója a körforgásos gazdaságra való átállást az EU-ban?

Az OECD és az Európai Bizottság „Körforgásos városok és régiók” kezdeményezése (CCRI) a következőket vizsgálja: hol tart jelenleg a körforgásos gazdaság az EU városaiban és régióiban; hogyan alkalmazzák területi szinten a körforgásos gazdaságra vonatkozó uniós szakpolitikákat és terveket, valamint milyen kihívások és lehetőségek merülnek fel a körforgásos gazdaságra való átállás felgyorsításával kapcsolatban?

Ossza meg tapasztalatait és 2024. június 21-ig töltse ki Ön is az OECD kérdőívét.

A felmérés eredményei beépülnek majd a „Körforgásos gazdaság az uniós városokban és régiókban” című kiemelt OECD-jelentésbe, és az Ön észrevételei is segítenek majd abban, hogy miként lehet az európai zöld megállapodás és a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési terv keretében felgyorsítani a körforgásos gazdaságra való átállást.

2. Horizont Európa – Új pályázati felhívás éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos javaslatokra

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra irányuló küldetés keretében az Európai Bizottság új pályázati felhívásokat tett közzé az EU finanszírozási és tenderportálján, hogy támogassa az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos elképzeléseit. Olyan projektekről van szó, amelyek célja, hogy a városok, régiók és helyi közösségek éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességének előmozdítása révén támogassák a küldetést az éghajlatváltozás hatásaival szemben reziliens Európára való átállás felgyorsításában. Minden projekt 2 és 27 millió EUR közötti támogatásban részesül.

Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 18.

3. Horizont Európa – Új pályázati felhívás éghajlat-politikára, energiára és mobilitásra vonatkozó javaslatokra

Az Európai Bizottság két új pályázati felhívást tett közzé a Horizont Európa 2023–2024-es munkaprogramja keretében megvalósuló projektekre az éghajlat-politika, az energiaügy és a mobilitás témájában. Összesen 163,5 millió EUR áll rendelkezésre zöld, intelligens és reziliens közlekedési és mobilitási kutatási projektek finanszírozására.

Pályázzon Ön is az alábbi témakörökben: Ágazatközi megoldások az éghajlatvédelmi átállás terén, valamint Biztonságos és reziliens közlekedési, illetve intelligens mobilitási szolgáltatások a személy- és az áruszállítás terén.

Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 5.

4. Új európai Bauhaus – Pályázati felhívás projektekre

Az új európai Bauhaus – az Európai Bizottság arra irányuló kezdeményezése, hogy az európai zöld megállapodás kézzelfogható helyi változásokat hozzon – új pályázati felhívást tett közzé olyan projektjavaslatokra, melyek célja a városrészek átalakításával és széppé, fenntarthatóvá és inkluzívvá tételével kapcsolatos kutatás és innováció támogatása. Összesen 17,8 millió EUR áll rendelkezésre, amelyből három projekt részesülhet egyenként 1,8 és 8 millió EUR közötti összegű finanszírozásban.

További információk a pályázati felhívásról, illetve a jelentkezési lapok itt találhatók.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2024. szeptember 19.

Kérdése van?

Akkor vegye fel a kapcsolatot a zöld megállapodással foglalkozó csapatunkkal a greendeal@cor.europa.eu e-mail-címen. Szívesen segítenek majd Önnek!

Ha esetleg nem olvasta a múlt havi finanszírozási értesítést, akkor azt most itt pótolhatja.

Ne maradjon le a jövőben sem a zöld megállapodással kapcsolatos finanszírozási lehetőségekről szóló értesítésről, iratkozzon fel a zöld megállapodás helyi szintű végrehajtásáról szóló hírlevélre.

A zöld megállapodás helyi szintű végrehajtásáról szóló kampány titkársága”

Forrás:
Értesítés a zöld megállapodással kapcsolatos finanszírozási lehetőségekről – 2024. május ; Régiók Európai Bizottsága; 2024. május 31.