közigazgatási informatikaművelődés

Kétmillió oldal a Digitalizált Törvényhozási Tudástárban

Szerző: 2012. december 7.One Comment

„ Kétmillió oldalnyi magyar nyelvű könyv, időszaki kiadvány, történeti országgyűlési dokumentum, jogforrás, jogi, történettudományi és politikatudományi szakirodalom érhető el elektronikus úton.

Az uniós támogatással létrehozott Digitalizált Törvényhozási Tudástár (DTT) szerdai budapesti projektzáró sajtótájékoztatóján Ambrus János, az Országgyűlési Könyvtár (OGYK) főigazgatója a hazai és külföldi digitalizálási projektekről szólt. Ezeket elmondása szerint az olvasási szokások gyökeres átalakulása generálja.

A 200 millió forint költségvetésű DTT projekt 2010 januárjában indult az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében, és 2012. november 30-án ért véget. Eredményeképpen kétmilliónyi oldalt, azaz 5272 kötetnyi könyvtári dokumentumot digitalizáltak: többek között a legfontosabb jog-, politika- és történettudományi szakkönyveket, adattárakat, valamint az országgyűlés történetére, működésére vonatkozó könyveket, jog- és politikatudományi folyóiratokat, közlönyöket, valamint országgyűlési naplókat és irományokat.

A főigazgató hozzátette, hogy a digitális gyűjtemény és a hozzá kapcsolódó tudástár a könyvtár által korábban digitalizált több mint 800 ezer oldalnyi állománnyal együtt a http://dtt.ogyk.hu portálon érhető el egységes felületen, a legmodernebb keresési lehetőségekkel.

A digitális objektumok metaadatai az Europeana Libraries projekt keretében elérhetővé váltak a TEL (The European Library) felületen és az Európai Digitális Könyvtárban (Europeana) is.

Ambrus János az MTI kérdésére válaszolva elmondta, a könyvtár folytatni kívánja a digitalizálási projektet, ezért már a következő pályázati fordulóra is beadták a jelentkezésüket.

Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az EU 2007-13-as költségvetési ciklusában 8200 milliárd forintnyi fejlesztési forrás áll Magyarország rendelkezésére. A keret 95 százalékát meghirdették, 85 százalékát odaítélték, és mindeddig hozzávetőleg 3200 milliárd forintot már ki is fizettek; a teljes keretösszegre 2013. december 31-ig kell megkötni a szerződéseket – tette hozzá.

Könyvtár kattintásra címmel szerdán a parlamentben projektzáró konferenciát is tartanak, melynek előadói bemutatják az EKOP és a DTT programokat, valamint megvitatják a hazai és külföldi digitalizálási projektek tapasztalatait.”

Forrás:
Kétmillió oldal a Digitalizált Törvényhozási Tudástárban; Híradó.hu/MTI; 2012. december 5.