Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldön

Németország a felhőadatokat is ellenőrizné

Szerző: 2013. április 8.No Comments

„A német rendőrség és a titkosszolgálatok által működtetett Távközlési Stratégiai és Kutatóközpont (SFZ TK) olyan megoldásokat keres, amelyek segítségével feltörhetők a felhőszolgáltatások titkosításai.

A német kormány szeretne hozzáférni a cloud-platformokon tárolt felhasználói fájlokhoz és ezért megbízta az SFZ TK-t az alkalmazott titkosítások vizsgálatával. Ez derült ki abból a levélből, amit a kabinet küldött Andrej Hunko, Jan Korte és Annette Groth parlamenti képviselőknek, valamint a Die Linke frakciócsoportjának. Az SFZ TK-ban a szövetségi rendőrség, a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) és az Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) szakértői vannak jelen. A Die Linke képviselői levélben érdeklődtek a projektről és a nekik küldött válaszban többek között a következő szerepelt: „Minden erőfeszítés azt a célt szolgálja, hogy miként lehet megvalósítani a távközlési ellenőrzést az új digitális kommunikációs platformokon.” Az eredményeket ugyanakkor az SFZ TK nem akarja majd nyilvánosságra hozni.

A központ további feladata annak tanulmányozása, hogy milyen irányba fejlődik a világháló, mik lehetnek a következő generációs hálózatok és miként manipulálhatók a telefonszámok. Az internetes szolgáltatások és a kommunikációs eszközök jelszavainak kiolvasásához és feltöréséhez a Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) és az Alkotmányvédelmi Hivatal már bevált és saját fejlesztésű hardvereket, illetve szoftvereket egyaránt felhasznál. Tavaly novemberben vált ismertté, hogy a német kormány az SFZ TK segítségével egpróbálja ellenőrzése alá vonni a felhőszolgáltatásokat, s ezzel kapcsolatban egyeztetéseket kezdeményezett a Deutsche Telekom, az 1&1 és a Telefónica O2 szolgáltatókkal.”

Forrás:
Németország a felhőadatokat is ellenőrizné; Berta Sándor; SG.hu; 2013. április 7.