Skip to main content
közigazgatás: magyar

Áttérés az eredményszemléletű számvitelre

Szerző: 2013. szeptember 26.No Comments

„Az önkormányzatok eredményszemléletű számvitelre való áttérését szorgalmazza a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. Erről is beszélt a TÖOSZ elnöke egy lapinterjúban. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke legutóbb a 2012-es zárszámadás parlamenti vitájában hívta fel a figyelmet az eredményszemléletű államszámviteli rendre való áttérés jelentőségére.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzései rendkívül élesen rávilágítottak, hogy például az önkormányzatoknál a jelenleg alkalmazott pénzforgalmi számviteli módszer nem ad pontos és aktuális képet a települések pénzügyi, likviditási helyzetéről, valamint a kötelezettségeikről sem. Ezért az ÁSZ több alkalommal felhívta a figyelmet, hogy a hatékony tervezés, közpénzfelhasználás és ellenőrzés megköveteli az állami közpénzügyek átláthatóságát. Ezért fokozatosan át kell térni az eredményszemléletű számviteli rendszer alkalmazására.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke a Világgazdaságban 2013. szeptember 26-án megjelent interjúban rámutatott, hogy a TÖOSZ az Állami Számvevőszékkel együtt régóta szorgalmazza, hogy az önkormányzatok térjenek át az eredményszemléletű kettős könyvelésre, mivel akkor tisztán lehetne látni, hogy mennyi kötelezettségük van még a szállítók felé. Az ilyen jellegű tartozások összege mintegy 3 milliárd forint lehet még az önkormányzati szektorban – tette hozzá Schmidt Jenő.

Domokos László, az ÁSZ elnöke legutóbb a 2012-es zárszámadás parlamenti vitájában hívta fel a figyelmet az eredményszemléletű államszámviteli rendre való áttérés jelentőségére. Az ÁSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy ez tovább javítaná a közpénzzel és a közvagyonnal kapcsolatos átláthatóságot és elszámoltathatóságot, ami a közbizalom növelésével tovább segítené a jobb közpénzügyi gazdálkodást. Domokos László 2013. szeptember 17-én elhangzott zárszámadási expozéját itt érheti el teljes terjedelemben.

A településeket érintő ellenőrzések tapasztalatairól az Állami Számvevőszék rendszeresen egyeztet az önkormányzati szövetségekkel. A TÖOSZ vezetésével legutóbb 2013. július 19-én konzultált Domokos László, 2013. szeptember 10-én pedig az ÁSZ elnöke részt vett és előadást tartott a TÖOSZ budapesti elnökségi ülésén. A júliusi eszmecseréről szóló hírt Domokos László Hírportálján itt érheti el, a szeptemberi elnökségi ülésről szóló beszámolót pedig itt olvashatja el.

A számviteli áttérés megalapozása érdekében az Állami Számvevőszék folyamatosan térképezi fel a kapcsolódó nemzetközi tapasztalatokat is. Ennek keretében 2013. szeptember 26-27-én az ÁSZ munkatársai – az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértőivel együtt – Svájcban tanulmányozzák az eredményszemléletű számvitellel kapcsolatos tapasztalatokat. A nemzetközi tanulmányútról itt olvashat bővebben.[lásd lejjebb]”

„Az eredményszemléletű államszámvitel bevezetésével és működésével kapcsolatos svájci tapasztalatokat fogja részleteiben megismerni az Állami Számvevőszék, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös delegációja a svájci szövetségi számvevőszéknél.

Az eredményszemléletű számvitelre való áttérés hosszabb ideje világszerte megfigyelhető tendencia, így Svájc is ezt a számviteli elvet alkalmazza. 2014-ben Magyarországon már párhuzamosan fog létezni az államháztartási intézményeknél az eredményszemléletű számvitel és a régi módosított pénzforgalmi szemlélet. A három hazai intézmény szakemberei tanulmányozni fogják, hogy Svájcban a szövetségi állami szint hogyan valósította meg az átállást, mik voltak a jellemző problémák az új rendszer bevezetésekor, és milyen előnyök származtak belőle. A svájci eredményszemléletű költségvetési tervezés, valamint az eredményszemléletű zárszámadás számvevőszéki ellenőrzésére való felkészülés, a szükséges ellenőrzés-módszertani változások szintén a megbeszélések fontos témája lesz.”

Forrás:
Áttérés az eredményszemléletű számvitelre; ÁSZ Hírportál; 2013. szeptember 26.
Tapasztalatcsere az eredményszemléletű államszámvitellel kapcsolatban; ÁSZ Hírportál; 2013. szeptember 25.