közigazgatás: magyar

Lázár János: a Miniszterelnökséghez kerülhet a vidékfejlesztés

Szerző: 2014. május 22.május 25th, 2014No Comments

„A földművelésügyi tárcától a Miniszterelnökséghez kerülhet a vidékfejlesztés – mondta Lázár János csütörtökön Kiszomboron.

„Kevesebb templomot fogunk vidékfejlesztési pénzből felújítani, ellenben szeretném, ha külterületi vagy mezőgazdasági utakra, belvízelvezető rendszerekre több jutna” – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a négyezer lakosú Csongrád megyei község képviselő-testületi ülésén.

Uniós forrásokból kívánja támogatni a kormány, hogy a kistelepüléseken is megjelenjen valamilyen feldolgozóipar, például vágópontokat alakítsanak ki, vagy növeljék a mezőgazdasági tárolókapacitást – közölte a politikus.

A települések is forrásokhoz juthatnak a mezőgazdasághoz kapcsolódó infrastruktúra, például az öntözés vagy a belvízelvezetés fejlesztésére – tudatta az államtitkár.

Lázár János kitért arra is, a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá kerülhet a szakközépiskolák és a szakiskolák irányítása. Ahogy fogalmazott, ez sokkal inkább gazdasági kérdés, mint oktatási. A munkanélküliség mellett sok a betöltetlen állás is, bizonyos területeken nem találni szakképzett munkaerőt.

Az államtitkár azt mondta, „hibát követett el a Fidesz-kormány azzal, hogy a háziorvosokat nem támogatta kellő mértékben az elmúlt négy évben”. Vissza kell állítani a háziorvosok anyagi megbecsülését, társadalmi presztízsét, a rendelőket pedig fel kell szerelni a megfelelő eszközökkel, hogy a páciensek minél több ellátást helyben kaphassanak meg.

A következő időszakban fontos feladat az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés erősítése is – hangsúlyozta a politikus…”

Forrás:
Lázár János: a Miniszterelnökséghez kerülhet a vidékfejlesztés; Miniszterelnökség; 2014. május 22.