Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

Államtudományi intézménnyé alakul a közszolgálati egyetem

Szerző: 2015. április 2.április 7th, 2015No Comments

„A kormány döntése értelmében államtudományi felsőoktatási intézménnyé válik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). A lassú folyamat során az egyetem kutatási és oktatási tevékenységében előtérbe kerül az állam stratégiai elemzése és a kormányzati intézkedések komplex vizsgálata. Kis Norbert továbbképzési és nemzetközi rektorhelyettes elmondta, ennek elősegítésére alkották meg a Jó Állam Indexet, amellyel egzakt módon mérhető a reformok hatékonysága.

Az állam álljon a középpontban
A kormány határozatának értelmében a NKE fokozatosan államtudományi felsőoktatási intézménnyé válik. Kis Norbert elmondta, a kommunizmus öröksége, hogy a legtöbb karon az államtudomány csak névlegesen van jelen, alárendelve a jogi képzésnek. „Az egyetemünk feladata az államtudományi zászló rehabilitálása. Ez egy lassú, fokozatos folyamat lesz. Nem speciálisan képesített oktatók lesznek, hanem egy jól megkomponált államtudományi zenekar” – hozzátette, az államtudomány egy olyan társadalomtudomány, amely sokrétű megközelítésben vizsgálja az államot, vagyis nézi az intézkedések közgazdasági, jogi, szakpolitikai stb. megközelítését.

2015 januárjában létrejött a szemléletváltásra törekedő Államtudományi Intézet, amelynek fő feladata az állammal kapcsolatos kutatások integrálása, koordinálása, az eredmények közzététele, illetve a tananyag-fejlesztési és oktatási feladatok ellátása. Kis Norbert közölte, az intézet kutatói megalkották az úgynevezett Jó Állam Indexet, amellyel egzakt módon lesz mérhető a kormányzati reformok hatékonysága akár a fenntarthatóság vagy az emberek jóléte szempontjából.

Tudós diákok seregszemléje az NKE-n
A rektorhelyettes felhívta a figyelmet, hogy az egyetem államtudományi jellege jelentkezik az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Állam- és Jogtudományi Szekciójának versenyén is, amelyet az NKE szervez március 31.és április 2. között a Ludovika Campuson. A több mint félévszázados hagyományokkal bíró rendezvény, a legjelentősebb felsőoktatási tehetséggondozó program.

Elindult az NKE első önállóan létrehozott kara
Kis Norbert rámutatott, az intézményt 2012-es alapításakor a had-, a rendészet- és a közigazgatás tudományi kart fogta össze. Az alapítók azonban már akkor felismerték a nemzetközi tanulmányok fontosságát, így jött létre önálló karként 2015 februárjától a Nemzetközi- és Európai Tanulmányok Kara. Az új egység védelempolitikai, nemzetközi biztonságpolitikai, nemzetközi igazgatási és nemzetközi közszolgálati kapcsolati szakokat fog össze.

Kis emlékeztetett, az egyetem fenntartója a Miniszterelnökség, a Honvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium és az Igazságügy Minisztérium, de kapcsolat van a Külgazdasági és Külügyminisztériummal is, valamint az államigazgatás különböző szerveivel. „Számos helyen képeznek nemzetközi kapcsolatokra szakembereket, azonban nálunk a képzéseket és a létszámokat a kormányzati és az európai igények közvetlenül alakítják”.

A kar életében az angol olyan munkanyelv akár a magyar: a külföldi előadók mellett angol nyelvű mesterképzés, valamint féléves nemzetközi képzés is található. Továbbá szoros az együttműködés a magyar külképviseletekkel és számos külföldi egyetemmel. A továbbképzési és a nemzetközi rektorhelyettes hozzátette, a kar képes arra, hogy a diplomácia számára képezzen utánpótlást, továbbá a nemzetközi munkakört betöltő tisztviselők ismereteit fejleszti. A képzések nyitottak, az érettségizettek és az alapképzést befejezők oktatása mellett a köztisztviselők karrierképzése zajlik.

A továbbképzéseké a jövő
„Az állam működését és a közigazgatást érintő folyamatos változásokhoz folyamatos képzési támogatásra van szükség” – mondta el a következő évek stratégiai céljairól a vendég. A tréningek lényege, hogy az érintettek megértsék és akarják a reformokat. Tavaly több mint 70 ezer tisztviselőt oktattak az egyetemen, és a most folyó kormányhivatali integrációhoz is hozzájárultak tréningjeikkel. Kis Norbert rámutatott, a közigazgatási változásmenedzsmentben a képzés a legfontosabb elem. Ebben pedig kulcsszerepe van az NKE-nek.

A rektorhelyettessel készült teljes interjút ITT hallgathatja meg.”

Forrás:
Államtudományi intézménnyé alakul a közszolgálati egyetem; OrientPress; 2015. március 30.