Skip to main content
gazdaság

A jövő év végéig kiírják az összes vidékfejlesztési pályázatot

Szerző: 2015. szeptember 6.No Comments

„Az összes vidékfejlesztési pályázatot meghirdeti 2016 végéig a kormány – értesült a Magyar Idők. Az első öt kiírást már szeptemberben közzéteszik, míg az év végéig tucatjával jelennek meg a különböző beruházást támogató felhívások.

Öt pályázat meghirdetésével indul a vidékfejlesztési program, az első felhívások még ebben a hónapban megjelennek – tudta meg a Magyar Idők. Az első kiírás várhatóan a közösségi fejlesztési stratégiák előkészítésének támogatásáról szól majd. A helyi közösségek, Leader-egyesületek a koncepciók kidolgozásához összesen egymilliárd forintra pályázhatnak.

– A korábbi időszakkal ellentétben, amikor „felesleges” beruházásokra és kiadványokra folyt el a pénz, most jól átgondolt, valóban a helyi közösségek érdekeit, a vidék megtartóerejének növelését szolgáló fejlesztéseket szeretne támogatni a kormány – mondta lapunknak Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Ehhez kapcsolódóan október végén jelenik majd meg a Leader-projektek megvalósítását célzó pályázat. Az elnyert összeg 15 százalékát működési költségeik finanszírozására fordíthatják az akciócsoportok.

November elsején 176 milliárd forintos kerettel nyílik meg az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) program. Az államtitkár szerint az új felhívás több újítást is tartalmaz az előző hétéves ciklusban megismert feltételekhez képest. Eszerint a pályázók – a kötelezően teljesítendő minimumelvárások mellett – a gazdaságuk adottságához mérten vállalhatnak különböző kötelezettségeket, ezzel növelve a pályázat pozitív elbírálásának esélyét, illetve a támogatás összegét. – Mivel korábban a szántóföldi növénytermesztésre vonatkozó AKG támogatások jelentős hányadát a nagygazdaságok nyerték el, így az idei évtől itt is bevezetjük a területalapú támogatásoknál már ismert degresszivitás elvét. Vagyis azok a gazdálkodók, akik 1200 hektár feletti területen gazdálkodnak – függetlenül attól, hogy mekkora területre kérnek AKG támogatást – hektáronként csak az elnyerhető összeg felét kaphatják meg – hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt. Szintén új elem, hogy az ökológiai gazdálkodók könnyített feltételek mentén, az agrár-környezetgazdálkodási programtól függetlenül kaphatnak támogatást. Erre a célra mintegy 84 milliárd forint áll rendelkezésre.

Ősszel jelenik meg a szaktanácsadást támogató felhívás. Az államtitkár szerint itt első körben a szaktanácsadói képzést szeretnék ösztönözni, majd később a rendszer fejlesztésére lehet pénzt nyerni. Kis Miklós Zsolt szerint a valódi pályázati dömping november és december tájékán indul be, akkor sorra jelennek majd meg a különböző beruházási célokat támogató felhívások. A pályázatok elsősorban három célterületet fognak érinteni: a kertészetet, az állattenyésztést és az öntözésfejlesztést, míg az egyre kevesebb embert foglalkoztató szántóföldi növénytermesztésre kevesebb jut majd. A támogatás 80 százalékát a mikro- és kisvállalkozások kaphatják meg, míg a fennmaradó 20 százalékért versenyezhetnek a nagyobb gazdaságok. A pályázóknak vállalniuk kell, hogy nem csökkentik a foglalkoztatottak létszámát, az új munkahelyek létrehozásával pedig többletpontok szerezhetők. Egy beruházás legfeljebb 500 millió forintos támogatást nyerhet el, a támogatási intenzitás pedig – a közép-magyarországi régiót kivéve – ötvenszázalékos lesz. Az idei és a jövő évi pályázati sorrendet magában foglaló éves fejlesztési keret a napokban készül el és kerül a kormány elé. Ez utóbbi vélhetően pályázatok sokaságát tartalmazza majd, hiszen Kis Miklós Zsolt szerint a kormányzati szándék arra irányul, hogy 2016 végéig lehetőség szerint minden vidékfejlesztési pályázatot meghirdessenek…uniós pá”

„Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára első kézből tájékoztatta a Heves megyei önkormányzatokat és gazdálkodókat a Vidékfejlesztési Program lehetőségeiről a szeptember 3-án Egerben szervezett szakmai fórumon. Az államtitkár a program keretében elsőként megjelenő pályázatokról is beszámolt.

A szakmai fórumon Kis Miklós Zsolt a Vidékfejlesztési Program összetettségére hívta fel a figyelmet. A 2014-2020 közötti támogatási időszakban rendelkezésre álló mintegy 1300 milliárd forintos keret nem csak a gazdálkodóknak agrárfejlesztésre, hanem az önkormányzatoknak, a vidékfejlesztés helyi szereplőinek fejlesztéseihez, valamint a környezetvédelemre, a környezetgazdálkodásra is biztosít forrást.

A programon belül elsősorban a kis- és közepes, elsősorban családi agrárgazdaságokat támogatja a kormány. Ennek keretében főként azok a munkaerő-igényes ágazatok kerülnek előtérbe, amelyek munkahelyeket teremtenek a mezőgazdaságban.

Az önkormányzatok esetében elsősorban a vidéki alapszolgáltatásokat javító beruházások támogatására lehet számítani, mint például a tanya- és falugondnoki szolgálatok eszközfejlesztésére, illetve alapvető infrastruktúrafejlesztésekre.

Kis Miklós Zsolt elmondta, Magyarország Vidékfejlesztési Programját már más tagállamok is elismerően forgatják, így nem kizárt, hogy példaértékűek lesznek a benne foglalt intézkedések.

A szakmai fórumon elhangzott, hogy az agrár-környezetgazdálkodási program keretében jelenik meg az első pályázati felhívás szeptemberben, amelyet rövid időn belül újabbak követnek. A tervek szerint 2016 végéig a Vidékfejlesztési Program összes pályázata meghirdetésre kerül.”

Forrás:
A jövő év végéig kiírják az összes vidékfejlesztési pályázatot; Köpöncei Csilla; Magyar Idők; 2015. szeptember 1.
Példaértékű a magyar vidékfejlesztési program; Miniszterelnökség; 2015. szeptember 3.