Skip to main content
közigazgatás: magyarszakirodalomterületfejlesztés

„Új Közmenedzsment és munkaügyi kapcsolatok a magyar közszolgálatban” (szakmai fórum)

Szerző: 2015. szeptember 11.szeptember 13th, 2015No Comments

Meghívó
Magyar Tudományos Akadémia Emberi Erőforrások Tudományos Bizottságának Munkaügyi Kapcsolatok Albizottsága és a Corvinus Egyetem Közgazdálkodás és Közpolitika valamint Emberi Erőforrások Tanszékei közös szakmai fórumára, melyet
„Új Közmenedzsment és munkaügyi kapcsolatok a magyar közszolgálatban”
címmel rendeznek, 2015. szeptember 21.-én 10 órai kezdettel a Corvinus Egyetem Központi Könyvtárának az Akvárium-teremben (Budapest, IX. Közraktár u. 4-6., I. emelet)

Merre tart a magyar közigazgatás átalakítása? Mennyiben érvényesül az Új Közmenedzsment felfogás az átalakulás során? Ebbe az irányba mutatnak-e az állásbiztonság meggyengítését, a közigazgatás politikus vezetőinek bővülő döntési lehetőségeit biztosító munkajogi változások? Ha igen, milyen veszélyekkel járnak e folyamatok? Vagy éppen fordítva, esetleg éppen a hagyományos érdem-alapú közszolgálathoz való visszatérés tanúi lehetünk az ígért életpálya modellek bevezetésével? Avagy inkább a két irányzat valamiféle kompromisszumaként a neo-weberi közigazgatás kialakítása folyik a közszolgálati ethosz felélesztésével? Mit valósítottak meg céljaikból a felállított hivatásrendi Karok? Hogyan működik a közszolgálati érdekegyeztetés akár a változtatások bevezetése során, akár a közszolgálati illetményrendszerek megállapítása kérdésében? Milyen szerepe van ezekben a döntésekben a közszolgálatban működő szakszervezeteknek? Segítik-e a bevezetett változások a szakszervezeteket, hogy ellássák érdekvédelmi feladataikat?

Kiindulópontul Dr. Linder Viktória és Dr. Gajduschek György az Új Közmenedzsment tapasztalatait áttekintő tanulmánya kínálkozik, melyet 2007-ban késztettek a Nemzeti ILO Tanács részére „A versenyszféra foglalkoztatási feltételeinek és humánpolitikai módszereinek alkalmazása a közszférában” címmel. A tanulmány – a nemzetközi tapasztalatok mellett – elsősorban a szocialista-liberális kormányok alatt bevezetett változtatások elemzésére fókuszál – legfeljebb a mai olvasata lehet az, hogy az általuk feltárt veszélyek mára valósággá váltak. Mennyiben lehet igaz ez a feltevés, a témával foglalkozó szakértők hogyan látják ma a közigazgatás helyzetét?

A tervezett program:
10:00 A szakmai rendezvény megnyitása – Neumann László levezető elnök
10: 10 – 10:45 Dr. Linder Viktória (NKE): A versenyszféra foglalkoztatási feltételeinek és humánerőforrás gazdálkodási módszereinek alkalmazása a közszolgálatokban.
10: 50 – 11:25 Dr. Berki Erzsébet (MMKT): Munkaügyi kapcsolatok, érdekegyeztetés a közszolgálatban és egyes szegmenseiben
11: 30 – 11:55 Dr. Kártyás Gábor (PPKE- JÁK): Létrák és csúszdák – hatékonysági és mérlegelési elemek az illetményrendszerben
12:00 -13:00 Felkért hozzászólók (Dura Mirjam és dr. Mélypataki Gábor) referátumai és szakmai vita

A szakmai fórumon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet kérjük a miskolcmunkajog@gmail.com, e-mail címre küldeni szeptember 16.-ig.”

Forrás:
Meghívó; Magyar Tudományos Akadémia, Emberi Erőforrások Tudományos Bizottság, Munkaügyi Kapcsolatok Albizottság; 2015. szeptember 3. (pdf)
Lásd még: A versenyszféra foglalkoztatási feltételeinek és humánpolitikai módszereinek alkalmazása a közszférában; Linder Viktória, Gajduschek György; 2007 (pdf)