Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyarszakirodalom

Digitális gazdaság és foglalkoztatás

Szerző: 2016. július 6.No Comments

„Összefoglaló a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztálya és a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési Államtitkárságának közös rendezvényéről. A Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztálya és a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési Államtitkársága a Digitális gazdaság és foglalkoztatás kérdéseit tekintette át 2016. május 12-én a Nemzetgazdasági Minisztérium Pénztártermében.

Meggyőződésem, hogy a digitális gazdaság és a foglalkoztatás kettőse, illetve ezek összefüggései meghatározóak lesznek az előttünk álló évek gazdasági növekedésében és ennek a növekedésnek a fenntarthatóságában egyaránt – fogalmazott köszöntőjében a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára. Hegedüs Éva emlékeztetett rá, hogy a digitális gazdaság kérdésköre gyakran kiemelt téma az MKT rendezvényein.

A digitális gazdaság és a digitális társadalom kettős képet mutat: egyrészt nagyon jók vagyunk, másrészt nagyon sokat kell még fejlődnünk nekünk, magyaroknak – fogalmazott az MKT főtitkára, kiemelve, hogy míg például Magyarországon a háztartások 94 százaléka fér hozzá vezetékes szélessávú szolgáltatásokhoz, és az internethasználat aránya szintén kiemelkedően magas, addig a teljesítményünk ma még átlag alatti a digitális közszolgáltatások terén. Az internetezőknek csak 31 százaléka vesz igénybe rendszeresen e-kormányzati szolgáltatásokat, a háziorvosoknak pedig például mindössze 2,2 százaléka juttatja el elektronikus úton a recepteket a gyógyszerészekhez. Ugyanez igaz az online bankolásra is: a tapasztalható fejlődés ellenére hazánk még mindig jóval az uniós átlag alatt teljesít az internetes banki tranzakciók és az online vásárlás terén.

Hegedüs Éva kiemelte: a digitális gazdaságban nagyon komoly potenciál rejlik, és nem csak az újabbnál újabb internet-alapú technológiák terén, de a foglalkoztatásban különösen. Ez az ágazat
egészen új távlatokat nyithat a munkaerőpiac bázisának szélesítésében, a távmunkában, a mozgásukban korlátozott embertársaink lehetőségeinek – tanulási, munkaerő-piaci lehetőségeinek –kiszélesítésében egyaránt.
[További előadásokk:] Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára: Az Irinyi Terv és az IPAR 4.0;
Pitti Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos kutatója: Digitális forradalom és újraiparosítási trendek”

Forrás:
Digitális gazdaság és foglalkoztatás; Marosné Kuna Zsuzsanna, Nagy Gábor Miklós, Nikodémus Antal, Szendrényi Péter; Munkaügyi Szemle Online; 2016. június (pdf)