gazdaságjogközigazgatás: magyar

Csepreghy Nándor: jövőre mintegy 2000 milliárd forintnyi forráshoz juthatnak a magyar vállalkozások

Szerző: 2016. november 28.No Comments

„A magyar vállalkozások rengeteg új forrásra, mintegy 2000 milliárd forintra számíthatnak 2017-ben – jelentette ki a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Egerben, sajtótájékoztatón.
Csepreghy Nándor a Széchenyi Programiroda Közel a segítség című országos, a fejlesztéspolitika eredményeit összegző konferenciasorozatának egri állomásán úgy fogalmazott: a várakozásokkal ellentétben komoly fejlesztéspolitikai sikereket értek el az idén, figyelemmel a kiírt uniós pályázatokra, az elindult projektekre és a sikeresen pályázóknak kifizetett mintegy 1600 milliárd forintra.

Szerinte jövőre még „ambiciózusabb év elé néz Magyarország”, a makrogazdasági mutatók jól alakulnak, soha nem látott alacsony mértékű költségvetési hiány, és inspiráló gazdasági növekedés várható.

Kifejtette: Magyarország azért is érdekelt a gyors pályázati kiírásban és kifizetésében, mert Nagy-Britannia távozásával az egyik legerősebb tagállamát veszíti el az Európai Unió.

A britek jelentős befizetői voltak az uniós kasszának, ha pedig a Brexitre nem reagál kellő gyorsasággal a magyar kormány, azt a vállalkozók is megérezhetik – közölte.

A Széchenyi Programirodákról szólva elmondta: a hálózat feladata, hogy állami szervezetként ingyen támogassa a pályázókat. Felidézte: a 2007-2013-as uniós pénzügyi ciklusban a pályázatírók méltatlanul sok pénzt vittek el. Olyan rendszert hoztak ezért létre, amelyet minden magyar állampolgár, vállalkozás és önkormányzat ingyenesen tud használni, segítségükkel pedig a pályázók képessé válhatnak arra, hogy saját maguk, közvetítők nélkül is kezelni tudják pályázataikat – mondta.

Az MTI kérdésére kifejtette, szeretnék, ha egy-egy nagyprojekt kivitelezésében vagy a különböző szolgáltatások biztosításában a helyi vállalkozások sokkal nagyobb szerepet kapnának. Ezt a célt szolgálja a már a parlament előtt lévő új közbeszerzési törvény, amely több lehetőséget biztosít a kis helyi szereplőknek, egyebek mellett a belépési kritériumok enyhítésével. Ezzel pedig a helyi vállalkozások figyelme ráirányulhat olyan beruházásokra is, amelyeket eddig figyelmen kívül hagytak.

Nyitrai Zsolt, Eger és térségének fideszes országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott arról beszélt, hogy Magyarország kormánya úgy tekint a 2020-ig rendelkezésre álló forrásokra, mint a hazai kkv-kat segítő eszközre. Ennek lehet olyan hatása, amely előreviszi a településeket, a magyar gazdaságot, segíti a magyar családokat, a magyar embereket – fejtette ki.”

Forrás:
Jövőre mintegy 2000 milliárd forintnyi forráshoz juthatnak a magyar vállalkozások; Miniszterelnökség; 2016. november 25.