Skip to main content
jogközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Az Integrált Jogalkotási Rendszer című projekt nyitókonferenciája a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Széchenyi dísztermében

Szerző: 2017. október 4.No Comments

„Sikeres nyitókonferenciát tartott az Igazságügyi Minisztérium 2017. szeptember 29-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Széchenyi dísztermében.
A KÖFOP-1.0.0–VEKOP-15-2016-00029 „Integrált Jogalkotási Rendszer” című, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában megvalósuló kiemelt projekt (a továbbiakban: IJR) megvalósításában az Igazságügyi Minisztérium, valamint konzorciumi partnerei a Miniszterelnökség, az Országgyűlés Hivatala, a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft., a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., valamint a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség vesznek részt.

A nyitókonferencia célul tűzte ki, hogy a konferencia résztvevőivel megismertesse a projekt előzményeit, célkitűzéseit, valamint az eddig elért eredményeit.

Dr. Molnár Zoltán, az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára megnyitó köszöntő beszédében átfogóan mutatta be a projekt eddigi előrehaladását a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1004/2016. (I.18.) kormányhatározatban történő nevesítés óta eltelt időszakot illetően.

Dr. Bordás Gábor a Miniszterelnökség Kormányirodát irányító helyettes államtitkára a konzorciumi partner tevékenységéről, a projektben vállalt szerepéről adott tájékoztatót, valamint kifejezte a Miniszterelnökség elkötelezettségét a projekt megvalósítása mellett. Előadásában kiemelte, hogy az informatikai fejlesztésekre nem célként, hanem eszközként szükséges tekinteni és kiemelte, hogy jelentős hatékonyságjavulás érhető el az IJR, valamint annak GovLex alrendszerének megvalósítása által.

A Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. részéről Sebő Szabolcs informatikai fejlesztési vezető járta körbe a konzorciumi partner munkáját, az IJR-ben betöltött szerepét. Bemutatta az IJR megvalósításában betöltött szerepköröket, a jelenlegi jogalkotási folyamatot, jövőbeni elképzeléseket, illetve a létrehozandó integrált rendszer részkomponenseit. Kiemelte, hogy az IJR elkötelezett az e-ügyintézés elősegítésében, így a projekt keretében különböző szolgáltatásokat szeretnének kiajánlani az állampolgárok részére Szabályozott és Központi Elektronikus Szolgáltatásokon keresztül. Továbbá részletes tájékoztatást adott arról, hogy a projekt keretei között a Közlönykiadó részéről saját teljesítés keretében is kerülnek alkalmazásfejlesztési feladatok megvalósításra, amelyek meghatározzák a projekt alapjait. A Közlönykiadó, valamint a WSH Számítástechnikai, Oktató és Szolgáltató Kft. és Webstar Csoport Kft. által alkotta konzorcium, mint projektbe bevont külső vállalkozók által szoros együttműködésben ellátott fejlesztési feladatok eredményeképpen valósulhat meg 2018. december 21-i határidőre a célkitűzéseknek megfelelően a teljes magyar jogalkotási rendszert átfogó rendszerfejlesztés.

A WSH Számítástechnikai, Oktató és Szolgáltató Kft. és Webstar Csoport Kft. képviseletében Sali Róbert rendszerintegrációs igazgató, valamint Debrődy István kereskedelmi igazgató előadásukban kiemelték, hogy bíznak többéves szakmai tapasztalatukban, s az általuk ellátott feladatra nem célként, hanem eszközként tekintenek. Debrődy István kereskedelmi igazgató bízik abban, hogy az általuk ellátott feladat nagymértékben hozzájárul az IJR hosszú távú felhasználhatóságához. Sali Róbert rendszerintegrációs igazgató ismertette a WSH szerepét a projektben, illetve röviden bemutatta, hogy mely rendszerkomponenseket fejleszti a WSH, illetve melyeket a Közlönykiadó.

A nyitókonferencia zárásaként – Országgyűlés Hivatala részéről dr. Bukvai Zoltán főosztályvezető, a Miniszterelnökség részéről dr. Korom Renáta titkárságvezető és dr. Katona Gábor főosztályvezető-helyettes, valamint az Igazságügyi Minisztérium képviseletében Dr. Simon Ákos főosztályvezető-helyettes részéről – szakmai előadásokra került sor, amely során a már kifejlesztett funkciókon keresztül szemléltették az IJR működését.”

Forrás:
Sajtóközlemény az Integrált Jogalkotási Rendszer című projekt nyitókonferenciájáról; Igazságügyi Minisztérium; 2017. október 4.
Lásd még korábbi cikkünket: Indul az „Integrált jogalkotási rendszer” című projekt