Skip to main content
informatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

7 milliárd forintból valósul meg a földmegfigyelési információs rendszer

Szerző: 2018. szeptember 30.No Comments

„Megvalósítási szakaszába lépett a földmegfigyelési információs rendszer (fir) projekt, amelynek kialakítására a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) vezette konzorcium 7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült – mondta Pócza András, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) főosztályvezetője szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A főosztályvezető kiemelte, hogy Magyarország az uniós tagsága révén résztulajdonosa annak a világszínvonalú műholdcsaládnak, amelyet a Copernicus programban fejleszt Európa. A program elérhetővé teszi a földmegfigyelési nyers adatokat, amelyek feldolgozása már az országok feladta. Ezt szolgálja a fir-projekt is – tette hozzá.

Rámutatott, hogy a földmegfigyelési adatok a nemzetgazdaság számos területén kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen az online elérhető, naprakész űrfelvételek segítségével egyebek között nyomon követhető a bolygó állapota, az épített környezet, valamint a természeti folyamatok és a krízishelyzetek is.

A projekt célja elsősorban olyan közszolgáltatások minőségének javítása, amelyek az állami intézmények eljárásait teszik hatékonyabbá. A fir a földmegfigyelési adatok előfeldolgozását minden esetben elvégzi, így a partnerszervek már a feldolgozott információhoz jutnak hozzá. A szolgáltatás automatizált, és bármikor valós időben elérhető lesz – tette hozzá.

Rudan Pál, a projekt szakmai vezetője tájékoztatása szerint a KIFÜ irányítása alatt álló, 2019. október 31-ig tartó projektben konzorciumi tagként vesz részt a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ Zrt.) és Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH). A projekt szakmai felügyeletét az ITM látja el.

Ismertette, hogy a projektben létrehoznak egy földmegfigyelési adatközpontot és egy földmegfigyelési operatív központot, amelyek adatokat biztosítanak majd egy e-Föld elnevezésű portálnak. A fir alkalmas lesz egyebek között a jégzajlás megfigyelésére, erdőtűz észlelésére, árvízi elöntés-, valamint felszínborítás-vizsgálatra, növényzet-analízisre és a földfelszín mozgásának vizsgálatára is.

Szijártó Zoltán, a KIFÜ elnöke kiemelte, hogy a projekt az infrastruktúra létrehozása mellett a digitális gazdaságot is támogatja majd, bővül vele az állami digitális szolgáltatások köre.

Dömötör Csaba, a NISZ Zrt. igazgatója elmondta, hogy a zrt. egyedülálló szolgáltatáscsomagot biztosít a projekt megvalósításhoz. A fir egyszerre veszi igénybe a kormányzati adatközpont felhő- és hoszting-szolgáltatását, amelynek alapján magas biztonsági követelményeknek megfelelő környezetben nyílik lehetőség a speciális számítási kapacitást biztosító eszközök elhelyezésére.

Fekete Gábor, Budapest Főváros Kormányhivatalának főosztályvezetője azt hangsúlyozta, hogy a fir létrehozásának több előnye van a hazai téradat-szektor számára. A hivatal szerepe a firben az űrfelvételek feldolgozásával kapcsolatos szakmai tapasztalatok megosztása mellett kiterjed a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer támogatására és a parlagfű információs rendszer működtetésére, illetve a terület alapú támogatások ellenőrzésére.[Magyar Idők]”

„A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség vezette konzorcium 7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 „Adminisztratív terhek csökkentése” című konstrukció keretében. A Copernicus Európai Földmegfigyelési Programba illeszkedő projekt célja, hogy a közigazgatás és a társadalom szereplői számára hasznos, naprakész műholdas földmegfigyelési adatokat szolgáltató, egységes és integrált rendszer valósuljon meg.

Az Európai Unió zászlóshajó programja, a Copernicus földmegfigyelési program az EU tagállamai finanszírozásában és koordinálásában, az Európai Űrügynökség üzemeltetésében és fejlesztésében valósul meg. A program keretében a világ legnagyobb, globális földmegfigyelési adatszolgáltatásra kifejlesztett műholdas flotta, a Sentinel műholdak kerültek felbocsátásra. A Copernicus eredményeképp a Föld teljes területére már mintegy 10 millió űrfelvétel érhető el, és összességében véve százszorosan több adat fog keletkezni, mint a korábbi programokban összesen. Magyarországon is az űrfelvételek felhasználása, értéknövelt információ előállítása kizárólag egy ágazati rendszereken túlmutató, egységes kormányzati ernyőképesség, a FIR kialakításával lehetséges. A FIR adatait a nemzeti felhasználók, főképp az államigazgatás munkatársai felé e-ügyintézési szolgáltatások formájában fogja továbbítani.
A földmegfigyelési adatok különösen a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, vízügy, környezetvédelem, honvédelem, katasztrófavédelem területén bírnak kiemelt jelentőséggel, hiszen az online elérhető, naprakész űrfelvételek segítségével például nyomon követhető a művelés alá vont területek és az erdőborítottság nagyságának változása vagy akár a belvíz által elöntött területek nagysága is. A FIR kiemelkedő képességfejlesztést fog jelenteni a folyamatos műholdas operatív adatszolgáltatásban és döntéstámogatásban, melynek révén létrejön a Földmegfigyelési Operatív Központ.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) irányítása alatt álló projektben konzorciumi tagként vesz részt a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság (NISZ Zrt.) és a Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH). A projektben együttműködő partner a BM Országos Vízügyi Főigazgatóság, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a NÉBIH, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálata. A projekt szakmai felügyeletét az Innovációs és Technológiai Minisztérium látja el.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
A projekt elnevezése: Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adatinfrastruktúra és szolgáltatások kialakítása
A projekt azonosító száma: KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2017-00050

További információ a projektről: Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adatinfrastruktúra és szolgáltatások kialakítása[KIFÜ]”

Forrás:
7 milliárd forintból valósul meg a földmegfigyelési információs rendszer; Magyar Idők/MTI; 2018. szeptember 26.
Megvalósítási szakaszba lépett a FIR projekt; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ); 2018. szeptember 27.