Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődéstörténelem

„Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj” – a Digitális Légifelvétel Archívumról

Szerző: 2019. május 5.No Comments

„„Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj” – írja Radnóti Miklós otthonunkról, Magyarországról. A fentrol.hu oldalon lassan öt éve kalandozhatunk hazánk érdekes, vagy szívünknek kedves tájain légi felvételek segítségével. Gondolta volna bárki, hogy a hazai vadállomány felmérésében segítséget adhatnak a repülőgépről készített felvételek? Vagy hogy milyen jó szórakozás a véletlennek köszönhetően rögzített pillanatok között olyat találni, ami valamiért különleges, mint a Parlament árnyéka a Dunán, az épülő Erzsébet híd, vadászgépek felülnézete, vagy éppen egy működő körhinta egy település főterén?

Az egykori Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) légifilmtárának adatbázisából összeállított online térképes weboldal, a fentrol.hu százezer képnél is nagyobb légifotó-állományának segítségével hazánk tájain böngészhetünk, életünk helyszíneire pillanthatunk rá madártávlatból. 2019. április 1-jétől a távérzékelési és térinformatikai feladatokkal együtt a FÖMI Légifilmtára is a Lechner Tudásközponthoz került, így már nem csak lentről, építész-perspektívából készült képekkel, de „fentről”, levegőből rögzített fotóritkaságokkal is találkozhatnak a Lechnert követő olvasók, az idén már ötéves légi felvétel adatbázisnak köszönhetően. A Légifilmtárban Magyarország összes településéről található legalább egy légi felvétel, amely 1959 és 2007 között készült. A fentrol.hu-n ezek közül jelenleg 141 262 db található és a digitális archívum folyamatosan bővül. A weboldalt mindenkinek érdemes felkeresni, aki szeretné félévszázados felülnézeti képeken keresgélni, hol lakott a nagymamája, hol van a szülei háza, kedvenc nyaralóhelye, vagy az iskolája.

A Digitális Légifelvétel Archívum online weboldala 2014 júliusában indult egy uniós program támogatásával. A projektnek köszönhetően ugyanis lehetőség adódott, hogy az akkor már ötven éve gyarapodó Légifilmtár hatalmas, negatív és dia alapú gyűjteménye a digitalizálás segítségével az interneten keresztül mindnyájunkhoz eljuthasson. A nagyszabású vállalkozás keretében a FÖMI munkatársai hozzáláttak a 400 000 darabot meghaladó analóg képállomány digitalizálásához. A cél az volt, hogy a már elektronikus formában is elérhető képeket bárki letölthesse az oldalról. A letöltés nem kerül pénzbe, és a kiválasztott kép megrendelése után a megadott email címre két fájl is érkezik, egy nagyfelbontású és egy kisebb, de jó minőségű és könnyebben kezelhető .png fájl.

–Addig, hogy egy légi felvételtől eljussunk a fentrol.hu oldalról letölthető fotóig négy lépést kell megtennünk. – mondta el Takács Krisztián, a fentrol.hu szerkesztője, aki térinformatikusként dolgozik a Lechner Tudásközpontban (és korábban a FÖMI-ben) és a kezdetektől fogva jelen volt a virtuális galéria megteremtésénél. – Olyan ez, mintha a képek újjászületnének a digitális világban, ezért első lépéseként, ahogyan az újszülötteket is, anyakönyvezni kell őket: alapadataik bekerülnek egy nyilvántartó adatbázisba. Ezt meta-adatozásnak nevezik. Aztán jön a georeferálás, amikor a képelemekhez koordinátákat rendelünk és pontosan meghatározzuk, hogy azok milyen földrajzi-vetületi rendszerben értelmezhetők. Ezután megtisztítjuk a filmeket és végül beszkenneljük őket.

Amikor 2012-ben hozzákezdtünk az Digitális Légifelvétel Archívum kialakításához, legelőször a legrosszabb állapotú légi felvételekhez nyúltunk, ezeket igyekeztünk megmenteni. Ez a munka több mint 60 ezer felvétel állagmegóvását és digitalizálását jelentette. Ezek a képek kerültek fel először a honlapra. A hátralévő, nagyjából 400 000 analóg felvétellel pedig azóta is dolgozunk, félévenként átlagosan 8-10 000 új képet tudunk feltölteni a fentrol.hu-ra, a projekt keretében kialakított infrastruktúrának köszönhetően. Mára több mint 140 000 felvétel között keresgélhetnek az érdeklődők. A fotók javarésze fekete-fehér, de kb. 30 000 darabnyi színes is található közöttük, amelyekből 18 000 már a weboldalon is elérhető.

– A felhasználóknak lehetőségük van a légi felvételek helyzetének pontosítására, eltolhatják, forgathatják a képeket illetve megváltoztathatják a képek méretarányát. Hozzá is szólhatnak az egyes felvételekhez. A georeferálás népszerűsítésére több pontgyűjtő játékot is rendeztünk. Kifejezetten lelkes a törzsközönségünk, a térképészet és a repülés szerelmesei aktív használói oldalunknak. Rajtuk kívül időről időre új georeferálók is felbukkannak, akik segítségével mostanra már több mint 50 000 kép helyzetét sikerült még pontosabbá tenni. Játékos kedvű felhasználóink, akik jeleskednek a pontgyűjtésben, a játékok végén műhelylátogatáson vehetnek részt Bosnyák téri székházunkban, ahol bepillanthatnak a digitalizálás és georeferálás kulisszái mögé – tette hozzá a szakértő.

Az oldal első látásra is elképesztő mennyiségű légi felvételét a Fentről blog próbálja tematizálni, emészthetővé tenni. A blogon az oldallal kapcsolatos hírek és aktualitások mellett érdekes példák, történetek hozzák közelebb az olvasókhoz a légi fényképezéssel és légi filmekkel kapcsolatos témákat. Például a blog válogatásában látható jégzajlás a Dunán, vagy a vadetetők köré gyűlő szarvasok, őzek a mezőn, melyek apró legófigurának tűnnek csupán, vagy számtalan egyéb sztori mellett olvasható egy légi felvételezést végző repülőgép tragédiája. A térképen a blog irányítása nélkül véletlenszerűen kalandozó látogatónak is fantasztikus kalandokban lehet része találomra bele-bele nagyítva egy-két képbe. Láthat színes csónakokat ringani a Velencei-tó vizén, futballpályát a bevásárlóközpont helyén a Móricz Zsigmond körtér mellett, vagy az egykori Lovit egy másik pláza helyén a Keleti pályaudvar mellett, mezőt, néhány parasztházzal a Pók utcai lakótelep helyén Óbudán, illetve olyan intézményeket az ország bármely pontján, amelyek a felvétel készültekor még javában működtek, mára azonban rég lebontották őket.”

Forrás:
„Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj”; Juhász Réka; Lechner Tudásközpont; 2019. április 30.