Skip to main content
gazdaságinformatikaszakirodalomszervezet

A héten olvastuk: korszerű szervezet, korszerű eszközök – 2019. szeptember 9.

Szerző: 2019. szeptember 9.No Comments

Why agile projects fail: 3 ways to break the cycle
Az agilis megközelítés, módszer mindenhol megtalálható. A CollabNet VersionOne State of Agile jelentése szerint a szoftvereket fejlesztő vállalatok több mint 97 százaléka rendelkezik valamilyen agilis keretrendszerrel a szoftver-előállítási ciklusban. A legtöbb agilis megvalósítás azonban nem sikerül. A szervezetek nyolcvanhárom százaléka rendelkezik kevésbé magas szintű agilis kompetenciával, ami azt jelzi, hogy még sok fejlődési lehetőség van, ha a vállalkozások szeretnék megvalósítani az agilis megközelítés ígéretét.
Számos vállalkozás korábban próbálta alkalmazni az agilis megközelítést, és ennek során a folyamat valamelyik pontjánál kudarcot vallottak.
Az egyes szervezetek agilis módszertan kidolgozására törekedtek anélkül, hogy a munkacsapatokkal világosan megértették volna a miértet.
A sikertelen agilis megvalósítás után az érdekelt felek úgy „távoztak”, hogy felesleges erőfeszítésnek tekintették a kezdeményezést, és idegesen reagáltak, ha meghallották az „agilis” szót.
Why agile projects fail: 3 ways to break the cycle; Guillermo De Anda Quevedo; The Enterprisers Project; 2019. szeptember 3.
Lásd még:
13th Annual State Of Agile Report
A Collabnet cég, a CollabNet VersionOne agilis szoftverfejlesztési webes szolgáltatás fejlesztője és üzemeltetője megjelentette a szokásos éves felmérését (csak részben a felhasználó cégekre alapozva).
Letöltés és korábbi évek jelentései

How to address data and architecture standards in agile development
Az agilis fejlesztés során nehézséget okoz az adat és architekturális minták ás standardok kialakítása és követése. Vélekedések szerint időhiány miatt nehéz az adat és technikai standardok követése, mert az agilis munkacsapatok 2-4 hetes futamokban dolgoznak, és általában a termékgazdák túlterhelik a teendőlistát megvalósítandó funkciókkal. A standardok kifejlesztés viszont időt igényel, és a standardok szerinti működés azt kívánná, hogy a munkacsoportoknak elégséges ideje legyen a technikai megvalósítás tervezésére
How to address data and architecture standards in agile development; Isaac Sacolick; InfoWorld; 2019. augusztus 29.

New Organisational Models That Break Silos in Organisations to Enable Software Delivery Flow
Számos akadály nehezíti a folyamatos szervezeti fejlődést és a szoftverkészítés hatékonyságának biztosítását. Ezek egyike a szervezeti elkülönültség (organisational silos), melynek következtében a szervezetek nem képesek szoftverfejlesztési tevékenységük teljes integrációjára. Azaz nem képesek biztosítani, hogy több munkacsapat közös munkájával sokkal hatékonyabban és hatásosabban fejlesszen, kipróbáljon, megvalósítson és fenntartson új alkalmazásokat. A tanulmány azt vizsgálja, hogy lehet meghaladni a szervezeti elkülönültséget a szoftverelőállítás folyamatának egészében. Ehhez a szervezéstudományi ismeretekből a következőket ajánlja: az agilis és karcsú megközelítések, és a rendszergondolkodás. Az a lényeg, hogy olyan lehetőségeket teremtsenek amelyek az elkülönült funkcionális szervezeti egységekben és munkacsapatokban dolgozókat, a szoftverelőállítás egészére összpontosítva, új módon hozzák össze: szervezeti egységeken átívelő munkacsapatok, gemba-séták, szakmai közösségek. Mivel rendesen ezekre a szervezeti eszközökre kevésbé hatnak a szervezeti korlátok, ezért jobban van esélyük arra, hogy a funkcionális szervezeti egységeken és munkacsapatokon átívelő kapcsolatokat hozzanak létre.
New Organisational Models That Break Silos in Organisations to Enable Software Delivery Flow; Mahlomola Motingoe, Josef J. Langerman; a 2019 International Conference on System Science and Engineering (ICSSE) című kötetben jelent meg; IEEE; 2019. szeptember 5.

Leadership Gap in Agile Teams: How Teams and Scrum Masters Mature
A gyakorlati szakemberek és a kutatók számára egyaránt rejtélyes, hogy az „éretlen” munkacsapatok, hogyan válhatnak agilissá. A Scrum az agilis működést támogató módszer. Ritka a Scrum mester szerepének empirikus kutatása, és ellentmondásos eredményeket mutat. A Scrum mester szerepe a meglehetősen éretlen csapatokban egy emberre hárul, viszont feltételezzük, hogy az érett munkacsapatokban ez több ember között oszlik meg.
A kutatás kvalitatív volt. A Robert Bosch GmbH 29 szoftver- és nem szoftverprojekt-csoportjának 53 szakemberével folytattak interjút, annak megértésére, hogy a Scrum mester szerepe hogyan változik a csoport „érése” során.
Leadership Gap in Agile Teams: How Teams and Scrum Masters Mature; Simone V. Spiegler, Christoph Heinecke, Stefan Wagner; a XP 2019: Agile Processes in Software Engineering and Extreme Programming című kötetben jelent meg (Lecture Notes in Business Information Processing book series, LNBIP, volume 355); Springer; 2019
szabadon letölthető PDF-ben

Interface Problems of Agile in a Non-agile Environment
Az agilis megközelítés a szoftverfejlesztés megvalósításának elterjedt eszköze. De sok projekt még a hagyományos módon működik. Ezenkívül a nem informatikai szervezeti egységek továbbra is a hagyományos módon működnek. Így problémák merülnek fel az agilis és a hagyományos „világ” közötti érintkezésben, a köztük lévő interfészen, az alapvető különbségeik miatt. A lehetséges problémák elkerülése érdekében tisztában kell lenni a meglévő interfészekkel és a közös hibákkal. Szakirodalmi kutatás és műhelymunka segítségével azonosították a meglévő interfészeket, összegyűjtötték és csoportosították a problémákat. Bemutatják az azonosított problémákat és javaslatot tesznek egy olyan mátrixra, amely megkönnyíti az interfész problémáinak osztályozását. Ez a mátrix felhasználható további problémák azonosítására és osztályozására, valamint a problémák megértésére és megelőzésére az agilis és a hagyományos részek közötti interfészen.
Interface Problems of Agile in a Non-agile Environment; Sven Theobald, Philipp Diebol; a XP 2019: Agile Processes in Software Engineering and Extreme Programming című kötetben jelent meg (Lecture Notes in Business Information Processing book series, LNBIP, volume 314); Springer; 2018
szabadon letölthető PDF-ben