Európai Uniógazdaság

A Európai Bizottság üdvözli az InvestEU Európai Parlament általi jóváhagyását

Szerző: 2021. március 15.No Comments

„Az Európai Bizottság üdvözli az Európai Parlament mai szavazását, amellyel megerősítette az InvestEU-ról 2020 decemberében elért politikai megállapodást. Az InvestEU program meghatározó jelentőségű hosszú távú finanszírozást biztosít az EU számára: magánberuházások bevonása révén előmozdítja a fellendülést és hozzájárul a környezetbarátabb, digitálisabb és reziliensebb európai gazdaság megteremtéséhez.

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök így fogalmazott: „Az InvestEU-ról szóló mai európai parlamenti szavazás fontos lépés az európai gazdaság helyreállítása felé vezető úton: óriási beruházási és innovációs potenciált szabadít fel, egyúttal munkahelyeket teremt és őriz meg. Ez a program létfontosságú lesz a gazdaság reziliensebbé és fenntarthatóbbá tételének támogatása szempontjából, továbbá egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi az uniós finanszírozást egy olyan időszakban, amikor arra a legnagyobb szükség van. Most arra kell összpontosítanunk, hogy az InvestEU a lehető leghamarabb ténylegesen is elérhetővé váljon.”

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos hozzátette: „Legyen bár szó a zöld vagy a digitális átállásról, az innovációs kapacitásunkról vagy a szociális modellünkről, egyértelmű, hogy az elkövetkezendő években mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy felélénkítsük a beruházási tevékenységet Európában. Az InvestEU fontos szerepet fog betölteni ebben. A finanszírozás bevonása és a magánbefektetők érdekeinek az uniós szakpolitikai prioritásokkal való összehangolása révén az InvestEU költséghatékony módon maximalizálja az európai adófizetők pénze által elért hatást.”

Az EU beruházási programja
Az InvestEU program – az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) sikeres végrehajtására építve – az uniós költségvetési garancia révén jelentős magán- és közforrásokat mozgósít a beruházások támogatása és a munkahelyteremtés érdekében. Az uniós szakpolitikákhoz igazodva hosszú távú finanszírozást biztosít és vonz, valamint hozzájárul a mély gazdasági és társadalmi válságból való kilábaláshoz.

Az InvestEU 26,2 milliárd EUR összegű költségvetési garanciával fog rendelkezni, amelyet a többéves pénzügyi keretből és a NextGenerationEU forrásaiból finanszíroznak. Ez alapján az összuniós szinten mozgósítandó teljes beruházás becsült összege várhatóan meghaladja a 372 milliárd EUR-t, amelynek 30%-a éghajlat-politikai célkitűzésekhez fog hozzájárulni.

A program négy szakpolitikai keret köré szerveződik:

  1. Fenntartható infrastruktúra
  2. Kutatás, innováció és digitalizáció
  3. Kis- és középvállalkozások
  4. Szociális beruházás és készségfejlesztés

Az erősebb európai értékláncok létrehozására irányuló stratégiai beruházások, valamint a kritikus infrastruktúrákkal és technológiákkal kapcsolatos támogató tevékenységek mind a négy szakpolitikai keretben lehetségesek lesznek. Ezek a beruházások meg fognak felelni az európai gazdaság jövőbeli igényeinek, és elő fogják mozdítani az EU nyitott stratégiai autonómiáját a kulcsfontosságú ágazatokban.

Célkitűzések és kedvezményezettek
Az InvestEU segíteni fogja az EU-t abban, hogy teljesítse a zöld átállás és a digitális átalakulás kettős célkitűzését. Támogatni fogja az európai zöld megállapodást, és hozzá fog járulni ahhoz, hogy az EU 2050-re elérje a klímasemlegességre vonatkozó célját. Az InvestEU emellett célzott méltányos átállási programot is tartalmaz annak érdekében, hogy addicionális beruházásokat generáljon a zöld átállás társadalmi-gazdasági következményei által leginkább érintett régiók támogatása érdekében.

Az InvestEU rendelet lehetővé teszi továbbá tőketámogatás nyújtását azon kkv-k számára, amelyek 2019 óta jelentős kockázatokkal szembesülnek a Covid19-világjárvány okozta válság miatt. Ahhoz, hogy támogathatók legyenek, a kkv-knak életképes üzleti modellel kell rendelkezniük és hozzá kell járulniuk a hosszú távú uniós szakpolitikai célkitűzésekhez.

A tagállamoknak lehetőségük lesz arra is, hogy az InvestEU-t igénybe vegyék a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz szerinti helyreállítási és rezilienciaépítési terveik végrehajtásához.

Az InvestEU garancia nyitva áll az EBB Csoport és több végrehajtó partner, köztük nemzetközi pénzügyi szervezetek, valamint nemzeti fejlesztési bankok és intézmények előtt is. Ez megkönnyíti a források gyors felhasználását és biztosítja a helyi szintű szereplők bevonását.

Következő lépések
Most a Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia az elért megállapodást, mielőtt azt az ECOFIN Tanács elnöke és az Európai Parlament elnöke aláírhatná. A rendeletet ezt követően kihirdetik a Hivatalos Lapban, lehetővé téve, hogy három nappal a kihirdetését követően hatályba léphessen. A Bizottság várakozásai szerint a rendelet 2021. április eleji hatálybalépéséhez szükséges valamennyi eljárási lépés időben lezárul. A Bizottság és a végrehajtó partnerek véglegesítik a szükséges eljárásokat és megállapodásokat annak érdekében, hogy a vállalkozások és a projektgazdák már az elkövetkező hónapokban elkezdhessék benyújtani pályázataikat.

További információk
Kérdések és válaszok: InvestEU
Az InvestEU honlapja

Forrás:
A Bizottság üdvözli az InvestEU Európai Parlament általi jóváhagyását; Európai Bizottság; 2021. március 9.