egészségügyEurópai Unióközigazgatási informatikatársadalom

Az Európai Bizottság üdvözli „az EU az egészségügyért” program Európai Parlament általi elfogadását

Szerző: 2021. március 15.No Comments

„A Bizottság üdvözli, hogy az Európai Parlament ma szavazott „az EU az egészségügyért” programról. Ezzel közelebb kerültünk ahhoz, hogy 5,1 milliárd euró álljon rendelkezésre az egészségügyi rendszerek rezilienciájának megerősítéséhez és az egészségügyi ágazatbeli innováció előmozdításához. „Az EU az egészségügyért” program jelentős mértékben hozzá fog járulni a Covid19 utáni helyreállításhoz azáltal, hogy egészségesebbé teszi az EU lakosságát, támogatja a határokon átnyúló egészségügyi veszélyek elleni küzdelmet, és fokozza az EU, mint a leendő erős európai egészségügyi unió felkészültségét és arra való képességét, hogy hatékonyan reagáljon a jövőbeli egészségügyi válságokra.

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök így fogalmazott: „A válság mindannyiunkat egyaránt érint, kivétel nélkül. Ugyanakkor a polgárok elvárásai nem álltak arányban az egészségügyi kérdésekkel kapcsolatos korlátozott uniós felelősséggel. A mai megállapodással határozott lépést tettünk e szakadék áthidalására. Megerősítjük a szakpolitikai reagálásunkat azokon a területeken, ahol Európa hagyományosan gyenge vagy korlátozott hatáskörökkel rendelkezik, így például az egészségügy területén. A ma jóváhagyott új, „az EU az egészségügyért” program az egyik leghatározottabb és legkézzelfoghatóbb válaszunk a Covid19-járványra: immár rendelkezésünkre áll egy egészségügyi eszköz az egészségügyi válság kezelésére.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos a következőket mondta: „Új »az EU az egészségügyért« programunk a reziliens és erős európai egészségügyi unió alapja. Ez a válaszunk azokra a hiányosságokra, amelyekre a Covid19-világjárvány rámutatott, valamint arra, hogy sürgősen korszerűsíteni kell az uniós egészségügyi rendszereket. Ma egyértelműen kinyilvánítjuk, hogy a népegészségügy prioritást jelent Európa számára. Készek vagyunk befektetni a válsághelyzetekre való közös felkészülésbe, és készek vagyunk arra, hogy erősebb, reziliensebb és hozzáférhetőbb egészségügyi rendszereket építsünk ki, összhangban azzal, amit polgáraink jogosan várnak el Uniónktól.”

A Bizottság által 2020. május 28-án javasolt „az EU az egészségügyért” program az EU válasza a Covid19-válságra, amely az EU-ban drámai hatást gyakorolt az orvosokra, az egészségügyi dolgozókra, a betegekre és az egészségügyi rendszerekre. Az 5,1 milliárd eurós befektetéssel „az EU az egészségügyért” program pénzügyi értelemben minden idők legnagyobb egészségügyi programjaként uniós tagországoknak, egészségügyi szervezeteknek és nem kormányzati szervezeteknek fog finanszírozást nyújtani.

„Az EU az egészségügyért” program célja:

  • az egészségügyi rendszerek reziliensebbé tétele a határokon átnyúló egészségügyi veszélyek – például a COVID-19 – kezelése érdekében, valamint a válságkezelési kapacitások javítása;
  • az európai egészségügyi unió megvalósítása a rák elleni küzdelembe, a világjárványokra való jobb felkészültségbe, valamint a gyógyszerek rendelkezésre állásába és az innovációba való beruházás révén; valamint
  • a digitális egészségügy és a betegségmegelőzés ösztönzése.

További lépések

A programot most a Tanácsnak kell elfogadnia ahhoz, hogy hatályba léphessen. „Az EU az egészségügyért” program hivatalos elfogadását követően megkezdődik az első 2021. évi munkaprogram megvalósítása.

További információk:

„Az EU az egészségügyért program” finanszírozása

Európai egészségügyi unió

Forrás:
A Bizottság üdvözli „az EU az egészségügyért” program Európai Parlament általi elfogadását; Európai Bizottság; 2021. március 9.