Skip to main content
Európai Uniógazdaságinformatikapolitikatechnikatudomány

Lépni kell, ha kiaknáznánk az EU-ban rejlő lehetőségeket a mesterséges intelligencia terén (interjú)

Szerző: 2021. november 28.No Comments

„Az EU globális szabványokat alakíthatnak ki a mesterséges intelligenciáról, de hogy kihasználhassa előnyeit, gyors és rugalmas szabályok kellenek – mondja a jelentésért felelős EP-képviselő.

„Tisztában kell lennünk azzal, hogy a mesterséges intelligencia (MI) stratégiai szempontból rendkívüli jelentőségű” – mondta Axel Voss (néppárti, német) a vele készült Facebook Live-interjúnkban. Az EP-képviselő a mesterséges intelligenciával foglalkozó különbizottságtól (AIDA) kezdődően követi a jelentés útját az EP-ben.

Elismerve a technológia jelentőségét, a Parlament azért hozta létre az AIDA-t, hogy a mesterséges intelligenciára fókuszáljon, kiderítse, az hogyan befolyásolhatja az EU gazdaságát és más országok álláspontját, valamint javaslatokat tegyen a jövőbeli jogszabályokra vonatkozóan.

Az AIDA-bizottságban 2021. november 9-én bemutatott jelentéstervezete szerint az EU-nak a mesterséges intelligenciában rejlő óriási lehetőségekre kell összpontosítania. Ez a technológia ugyanis Voss szerint kulcsszerepet játszhat olyan területeken, mint a klímaváltozás elleni küzdelem, az egészségügy és az EU versenyképessége.

Mi az a mesterséges intelligencia és mire használják?

Lehet az EU-nak jelentősebb szerepe a MI terén?

Az EU lemaradt a globális technológiai versenyben, és ha továbbra is gazdasági és globális nagyhatalom akar maradni, a jelentés szerint a mesterséges intelligencia terén is lépést kell tartania. Ha az EU nem cselekszik gyorsan és bátran, akkor Kína, az Egyesült Államok és más államok „digitális gyarmatává” válik, és előfordulhat, hogy elveszíti politikai stabilitását, szociális biztonságát és egyéni szabadságjogait – áll a jelentésben.

A dokumentum szerint az EU kudarca a technológiai innovációk kereskedelmi forgalomba hozatalában azt eredményezi, hogy „legjobb ötleteink, tehetségeink és vállalataink” máshová mennek. Voss arra figyelmeztetett, hogy a lehetőségek ablaka lassan bezárul, és az EU-nak priorizálnia és befektetnie kell.

Európának az olyan üzleti modellekre kell összpontosítania, amelyek lehetővé teszik a kutatások termékekké átalakítását, versenyképes környezetet biztosítanak a vállalatok számára és megakadályozzák a tehetségek elszívást.

Voss kiemelte, szükség van az egységes uniós fellépésre, valamint a több befektetésre és megfelelőbb digitális prioritásokra, valamint nyitottnak kell lenni az olyan szabályokkal kapcsolatban, mint pl. az adatvédelmi jogszabály (GDPR).

Az adatok fontossága

Az adatok kulcsfontosságúak a MI fejlesztéséhez. „Ha azt hisszük, hogy adatszolgáltatás nélkül is részt vehetünk a globális versenyben, akkor kiestünk” – mondta Voss. „Inkább arra kellene összpontosítanunk, hogyan tudunk adatokat szolgáltatni, ide értve a személyes adatokat is.”

Voss szerint a GDPR globális mércét állít fel, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem változtathatunk rajta: „csak akkor maradhatunk az első helyen, ha folyamatosan fejlődünk”.

„A nagy adatgyűjtők Kínában vagy az Egyesült Államokban vannak. Ha tenni akarunk valamit ez ügyben, akkor nagyon gyorsan kell cselekednünk, ez kulcskérdés ebben a versenyben.”

Demokrácia és emberi jogi aggályok

Az EU gyakorlott abban, hogy szabványokat állít fel, és ezeket ötvözi az alapvető jogokkal, az európai értékekkel. Erre a világnak is szüksége van – mondta Voss.

Úgy véli, hogy az EU mérsékelheti azokat a kockázatokat, amelyeket a mesterséges intelligencia helytelen használata jelenthet az emberi jogokra és a demokráciára, ahogy az megfigyelhető egyes autoriter államokban.

Mindemellett Voss óva int az ideológiai megközelítéstől. „Ha arra koncentrálunk, hogy ezt a technológiát egyesítsük alapvető európai értékeinkkel, és nem terheljük túl iparágunkat és vállalatainkat, jó esélyünk van a sikerre.”

A mesterséges intelligencia szabályozása: az EP álláspontja

Forrás:
Lépni kell, ha kiaknáznánk az EU-ban rejlő lehetőségeket a mesterséges intelligencia terén (interjú); Európai Parlament; 2021. november 22.