energiafenntartható fejlődésinformatikaközigazgatás: külföldöntechnika

A Microsoft adatközpontjai fűthetik a finn háztartásokat

Szerző: 2022. március 21.No Comments

„Finnország egyik legnagyobb távhőszolgáltatója, a Helsinkit és környékét ellátó Fortum bejelentette, hogy a jövőben részben a Microsoft új finnországi adatközpontjainak maradványhőjét használják majd a hálózathoz csatlakoztatott ingatlanok fűtésére.

Két új adatközpontot létesít a következő években a Microsoft Finnországban, melyek száz százalékban megújuló energiával működnek majd – eddig ez egy teljesen hétköznapi CSR-bejelentésnek tűnhet, ám ez esetben az adatközpontok által felhasznált energia még kevesebb része mehet majd kárba, mivel a szerverek által termelt hőmennyiséget jelentős részben visszaforgatják az egyik helyi távhőszolgáltató, a Fortum hálózatába.

A Fortum mintegy 900 kilométeres távhővezeték-rendszere jelenleg nagyjából 250 ezer, jórészt Helsinkiben és az agglomerációban található fogyasztási pontot lát el fűtéssel és melegvízzel a leghidegebb hónapokban, a vizet pedig jelenleg jobbára fosszilis tüzelőanyaggal melegítik fel a rendszerben.

A két újonnan épülő adatközpont ebből vált ki mintegy 40%-nyi hőkapacitást, amivel a Fortum CO2-kibocsátása becslések szerint évente nagyjából 400 ezer tonnával csökkenhet.

A cég az adatközponti hő hatékony elvezetéséhez mintegy 200 millió eurós egyszeri beruházást eszközölhet.”

Forrás:
A Microsoft adatközpontjai fűthetik a finn háztartásokat; Koi Tamás; HWSW.hu; 2022. március 18.