Skip to main content
Európai Uniógazdaságpolitika

A csipekről szóló európai jogszabály: az EU Tanácsa és az Európai Parlament ideiglenes megállapodásra jutott

Szerző: 2023. április 23.No Comments

„A Tanács és az Európai Parlament a mai napon ideiglenes politikai megállapodásra jutott az európai félvezető-ökoszisztéma megerősítéséről szóló rendeletről, közismertebb nevén a „csipekről szóló európai jogszabályról”. A megállapodás várhatóan megteremti egy olyan ipari bázis kialakításának feltételeit, amely 2030-ra 10%-ról legalább 20%-ra, azaz a kétszeresére képes növelni az Unió jelenlegi globális piaci részesedését a félvezetők terén.

„Ez a megállapodás rendkívül fontos a zöld és digitális átállás szempontjából, ugyanakkor az EU rezilienciáját is biztosítja a viharos időkben. Az új szabályok valódi forradalmat jelentenek Európa számára a félvezetők kulcsfontosságú ágazatában. A mai megállapodás gyors végrehajtása függőségünket piaci vezető szereppé; kiszolgáltatottságunkat szuverenitássá; kiadásainkat pedig beruházássá fogja változtatni. A csipekről szóló európai jogszabály révén Európa az élvonalba fog kerülni a zöld és digitális átállásunkhoz nélkülözhetetlen legmodernebb technológiák terén.”
Ebba Busch, svéd energiaügyi, vállalkozásokért felelős és ipari miniszter, miniszterelnök-helyettes

A három pillér

A Bizottság a következő három fő cselekvési irányvonalat – vagyis pillért – javasolta a csipekről szóló európai jogszabályban foglalt célkitűzések eléréséhez:

  • az Európai Csipkezdeményezés, a nagyszabású technológiai kapacitásépítés támogatására
  • keret az ellátás biztonságának és a rezilienciának – beruházások vonzása révén történő – biztosítására
  • nyomonkövetési és válságelhárítási rendszer az ellátási hiányok előrejelzése, valamint válság esetén válaszintézkedések meghozatala céljából.

Az Európai Csipkezdeményezés keretében várhatóan 43 milliárd EUR összeget mozgósítanak majd köz- és magánberuházásokból, ebből 3,3 milliárd EUR-t az uniós költségvetésből. Ezeket az intézkedéseket elsősorban egy, a csipekkel foglalkozó közös vállalkozáson keresztül hajtják majd végre, amely az Unió, a tagállamok és a magánszektor részvételével működő köz-magán társulás lesz.

A kompromisszum főbb elemei

Ami az első pillért illeti, a ma elért kompromisszum megerősíti a csipekkel foglalkozó közös vállalkozás hatásköreit, amely a munkaprogramja keretében felelős lesz a kiválósági központok kiválasztásáért.

A második pillért illetően a végső kompromisszum az úgynevezett „maguk nemében első” létesítmények körébe felveszi a félvezetőgyártásban használt berendezéseket gyártó létesítményeket is. A „maguk nemében első” létesítmények hozzájárulnak a belső piac ellátásbiztonságához, és igénybe vehetik majd az engedélyezési eljárások felgyorsításának lehetőségét. Emellett azok a tervezőközpontok, amelyek jelentősen javítják az Unió képességeit a csipek innovatív tervezése terén, megkaphatják a „tervezési kiválósági központ” európai címkét, amelyet a Bizottság ad majd ki. A tagállamok a hatályos jogszabályoknak megfelelő támogatási intézkedéseket alkalmazhatnak azon tervezőközpontok esetében, amelyek megkapják ezt a címkét.

A kompromisszumos szöveg azt is hangsúlyozza, hogy a nemzetközi együttműködés és a szellemitulajdon-jogok védelme a félvezető-ökoszisztéma létrehozásának két kulcsfontosságú eleme.

Költségvetés

A Digitális Európa program keretében létrejön egy, a csipágazat kapacitásépítését támogató, a félvezetőkre vonatkozó új célkitűzés, emellett a Horizont Európa kutatási kereten belül is mozgósítanak forrásokat, így összesen 3,3 milliárd EUR összeg áll majd rendelkezésre az Európai Csipkezdeményezés számára. A finanszírozási megoldás a többéves pénzügyi keretről szóló meglévő intézményközi megállapodás keretein belül született, és kiegészíti a többéves pénzügyi kereten belül, illetve a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz digitális ágán keresztül hasonló célkitűzésekre már elkülönített forrásokat.

Háttér

A csipek félvezetőkből – azaz a villamos energia áthaladását lehetővé tenni és blokkolni képes anyagokból – álló olyan, kis méretű eszközök, amelyek képesek nagy mennyiségű információt tárolni, illetve matematikai és logikai műveleteket végezni. Alapvető fontosságúak a mindennapi használatra szánt termékek széles skálájának előállításához, a hitelkártyáktól kezdve az autókig vagy éppen az okostelefonokig. A mesterséges intelligenciának, az 5G-hálózatoknak, illetve a dolgok internetének a fejlődésével a csipek és a félvezetők iránti kereslet és a velük kapcsolatos piaci lehetőségek várhatóan jelentősen növekedni fognak.

Európa jelenleg túlságosan függ a külföldön előállított csipektől, ami a Covid-válság idején még nyilvánvalóbbá vált. Az ipar és más stratégiai ágazatok – például az egészségügy, a védelem, illetve az energetika – ellátási zavarokkal és hiányokkal szembesültek. A csipekről szóló európai jogszabály arra irányul, hogy csökkenjen az EU kiszolgáltatottsága és a külföldi szereplőktől való függősége, ugyanakkor megerősödjön az uniós ipari bázis a csipek terén, kiaknázásra kerüljenek a jövőbeli üzleti lehetőségek és minőségi munkahelyek jöjjenek létre. Ennek révén javulni fog az EU ellátásbiztonsága, rezilienciája és technológiai szuverenitása a csipek területén.

A Bizottság 2022. február 8-án tette közzé rendeletjavaslatát. A Tanács 2022. december 1-jén általános megközelítést fogadott el. Az Európai Parlament 2023. február 15-én szavazta meg tárgyalási álláspontját.
A következő lépések

A Tanács és az Európai Parlament között a mai napon létrejött ideiglenes megállapodást most véglegesíteni kell és jóvá kell hagyni, majd azt mindkét intézménynek hivatalosan el kell fogadnia.

A csipekről szóló európai jogszabály elfogadását követően a Tanács elfogad majd egy módosítást a Horizont Európa keretében megvalósuló intézményesített partnerségekre vonatkozó egységes alap-jogiaktus tekintetében, mégpedig annak érdekében, hogy lehetővé váljon a csipekkel foglalkozó közös vállalkozás létrehozása, amely új néven felváltja majd a Kulcsfontosságú Digitális Technológiák Közös Vállalkozást. Az egységes alap-jogiaktus módosítását a Tanács a Parlamenttel folytatott konzultációt követően fogadja el.

A két szöveg egyidejűleg kerül közzétételre.

Forrás:
A csipekről szóló európai jogszabály: a Tanács és az Európai Parlament ideiglenes megállapodásra jutott; Európai Unió Tanácsa; 2023. április 18.