Skip to main content
Európai Uniógazdaságpolitika

Az EU Tanácsa és az Európai Parlament megállapodásra jutott az EU-n belüli lőszer- és rakétagyártás előmozdításáról

Szerző: 2023. július 9.No Comments

„A Tanács elnöksége a mai napon ideiglenes megállapodásra jutott az Európai Parlament képviselőivel a lőszergyártás támogatásáról szóló jogszabályról.

Az elfogadott rendelet értelmében az uniós költségvetésből (folyó árakon) 500 millió EUR sürgős mozgósítására kerül sor a föld-föld és tüzérségi lőszerek, valamint a rakéták gyártásához szükséges gyártási kapacitások bővítésének a támogatása céljából.

Ezzel a rendelet végrehajtja a Tanács által 2023 márciusában elfogadott terv harmadik elemét, amelynek célja az európai lőszergyártás hosszú távú növelése Ukrajna és az uniós tagállamok érdekében.

„A jogszabályról rekordidő alatt létrejött mai megállapodásnak köszönhetően az EU meg fogja erősíteni és fel fogja gyorsítani Európa saját lőszer- és rakétagyártását. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy az EU szilárdan elkötelezett Ukrajna támogatása, az EU védelmi technológiai és ipari bázisának megerősítése, és végső soron az uniós polgárok hosszú távú biztonságának és védelmének biztosítása mellett.” – Margarita Robles, spanyol védelmi miniszter

Az elfogadott szabályok keretében bevezetnek egy „eszközt”, amelynek révén az EU pénzügyileg támogatni fogja az uniós lőszer- és rakétagyártási kapacitások megerősítését az ellátási és értéklánc egészében. Ez a pénzügyi támogatás különböző típusú olyan tevékenységekhez nyújtott, vissza nem térítendő támogatások formájában valósul meg, amelyek hozzájárulnak az európai védelmi iparnak a gyártási kapacitások növelésére és az azonosított szűk keresztmetszetek kezelésére irányuló erőfeszítéseihez.

Az új szabályok elő fogják továbbá segíteni, hogy a lőszerek és rakéták területén tevékenykedő uniós vállalatok hozzáférjenek a finanszírozáshoz, potenciálisan az úgynevezett „Kapacitásbővítési Alap” révén. Ez az alap arra hivatott, hogy a teljes értékláncban megkönnyítse a lőszereket és rakétákat gyártó vállalatok számára a köz- és magánfinanszírozáshoz jutást a gyártási kapacitások bővítéséhez szükséges beruházások felgyorsítása érdekében.

A további lépések

Az ideiglenes megállapodást most a Tanácsnak és a Parlamentnek is jóvá kell hagynia, majd a jogász-nyelvészi ellenőrzést követően mindkét intézmény hivatalosan is elfogadja azt. A rendelet aláírására és hatálybalépésére várhatóan július vége előtt sor kerül.

Háttér

A védelmi beruházási hiányokról szóló, 2022. évi közös közlemény kiemelte, hogy a védelmi beruházások folyamatos alulfinanszírozottsága mind képességbeli, mind pedig ipari hiányosságokhoz vezetett az EU-ban.

Az Ukrajna elleni orosz agressziós háború még nagyobb kihívások elé állította az európai védelmi ipar és felszerelések piacát, amint az EU és tagállamai fokozták erőfeszítéseiket, hogy kielégítsék Ukrajna sürgető védelmi igényeit.

A Tanács 2023. március 20-án egy háromutas megközelítésről állapodott meg, amelynek célja, hogy az elkövetkező tizenkét hónapon belül közös erőfeszítéssel egymillió darab tüzérségi lőszert bocsássunk Ukrajna rendelkezésére. A Tanács megállapodott abban, hogy a meglévő készletekből vagy a meglévő megrendelések újrapriorizálása révén sürgősen föld-föld és tüzérségi lőszereket, illetve kérésre rakétákat szállít Ukrajnának (első elem). Felszólította továbbá a tagállamokat, hogy közösen szerezzenek be lőszereket, valamint kérésre rakétákat az európai védelmi ipartól és Norvégiától; erre vagy az Európai Védelmi Ügynökség által koordinált, már létező projekt keretében vagy pedig a tagállamok által irányított kiegészítő beszerzési projektek keretében kerülne sor a készletek feltöltése és Ukrajna további támogatása érdekében (második elem).

A Tanács felkérte emellett a Bizottságot, hogy terjesszen elő konkrét javaslatokat az európai védelmi ipar gyártási kapacitása bővítésének sürgős támogatása, az ellátási láncok biztosítása, a hatékony beszerzési eljárások elősegítése, a gyártási kapacitások hiányosságainak kezelése és a beruházások – adott esetben az uniós költségvetés mozgósításával történő – előmozdítása érdekében (harmadik elem).

Forrás:
A lőszergyártás támogatásáról szóló jogszabály: a Tanács és az Európai Parlament megállapodásra jutott az EU-n belüli lőszer- és rakétagyártás előmozdításáról ; EU Tanácsa; 2023. július 7.